Rémisztő eredményre jutottak a kutatók: a D-vitamin hiánya gyorsítja a mellrákos sejtek növekedését

Magyarországon évente kb. 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel. Nagyon sok olyan tényező van, ami serkenti a rosszindulatú sejteknek a növekedését és terjedését - az egyik legfontosabb a szervezetbe bevitt D-vitamin mennyisége. Egy friss kutatás kiderítette, milyen fontos a napfényvitamin abból a szempontból, hogy a daganatos betegségek jó vagy rossz irányba fejlődnek.

Kevesebb D-vitamin, több rákos sejt

A D-vitamin hiánya negatív hatással van az Id1 gén működésére, ezáltal hozzájárul a mellrákos sejtek növekedéséhez és terjedéséhez – derül ki egy friss kutatásból, amit a Stanford Egyetem Orvosi Karán végeztek. Az Id1 jelzésű növekedésszabályozó gén egy igen fontos daganatelnyomó gén (p16/Ink4a) hatását blokkolja; a daganatelnyomó gén így nem tudja kordában tartani a burjánzásra hajlamos sejteket, vagyis megindul azok szabályozatlan osztódása.

Ez a friss felfedezés megerősíti azt a korábbi állítást, mely szerint a D-vitamin hiánya nem a mellrák kialakulásához járul hozzá, hanem ahhoz, hogy a már a szervezetben lévő tumor sejtjei agresszívabbá váljanak, és így a gyógyulási esélyek is rosszabbodjanak.

A kutatásban egy korábbi vizsgálat eredményeire hivatkoztak; akkor 34 mellrákos beteget vettek górcső alá, és azt találták, hogy a D-vitamin szintje és a tumorokban található Id1 fehérje szintje között szoros összefüggés van. Azoknál a nőknél ugyanis, akiknél alacsonyabb D-vitamin szintet mértek, sokkal több volt az Id1 gének száma, mint azoknál, akik nem szenvedtek a már említett vitamin hiányában.

A kutatók leszögezték: tovább fognak vizsgálódni a témában, de azokat az eredményeket is korszakalkotónak tartják, amiket eddig elértek. „Azoknak az embereknek, akiknél nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata, tisztában kell lenniük a D-vitamin szintjükkel, és lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy megelőzzék a hiány kialakulását.” – nyilatkozta Dr. Brian Feldman a gyermekgyógyász, aki sok más kollégájával együtt részt vett a munkában.

Mennyi D-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe naponta, és miben van a legtöbb? Kattints!

Fotó: theresekerr.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!