Egészség

Hiánya Alzheimer-kórt és cukorbetegséget okozhat - Te kapsz eleget ebből az ásványi anyagból?

A cink számos genetikai tevékenység fontos szabályzója. A szervezet cinkháztartása elsősorban a csontokban és fogakban található, de jelen van az izmokban, a bőrben, a májban és a férfi nemi szervekben is. Mivel szervezetünk nem tárolja ezt a rendkívül fontos nyomelemet, az egyensúly fenntartásához elengedhetetlenül szükséges napi bevitele.

Miért fontos a cink?

A cink védi az immunrendszert és támogatja a szaglás- és ízérzékelést. Az enzimek aktiváló anyaga, gyorsítja a sebgyógyulást, csillapítja az ekcémás tüneteket, elősegíti a nemi mirigyek működését. A serdülőkori növekedés idején az egyik legfontosabb összetevő. A cukorbetegség kialakulásának megelőzésben, sok egyéb tényező mellett, szintén fontos szerepet játszik. A hasnyálmirigy által termelt inzulin a vércukor sejtekbe történő beépítéséhez szükséges. Ha az étrendünkben nincs megfelelő mennyiségű cink, sejtjeink nem reagálnak megfelelően, és a vércukorszint stabilizálása nehezebbé válik.

A cink döntő szerepet játszik a neuron (idegsejt) kommunikáció szabályozásában is, amely befolyásolja az emlékek létre jöttét és a tanulás folyamatát, ezért idősebb korban segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását.

A cinkhiány negatív hatással van a fehérvérsejtek számára és a szervezet immunválaszára. Cinkhiány esetén csökken a szervezet ellenálló képessége, fokozott fáradékonyság lép fel, Felnőttekben elhúzódó sebgyógyulást, csökkent étvágyat és romló íz érzést, hasmenést, valamint bőrgyulladást okozhat. Serdülőkorban jele lehet a növekedés visszamaradása, a szexuális érés elhúzódása. Súlyos esetben hiánya Alzheimer-kórt, jóindulatú prosztata-megnagyobbodást, cukorbetegséget, különböző gyulladásos bélbetegséget, komoly bőrbetegségeket (pl. pikkelysömör, ekcéma) okozhat.

Miben van cink? Klikk a következő oldalra!

Fotó: nexgenhomeandseniorcare.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Kíváncsi vagy a személyiséged legmélyebb rétegeire? Ez az egyszerű teszt többet mond el rólad, mint gondolnád.
Sztárok
Sanna Marint általában hivatalos, elegáns és visszafogott szettekben láthatjuk csak munkájából és pozíciójából kifolyólag, most azonban fehér estélyit öltött magára, amiben úgy tündökölt, akár egy...
Utazás
Lehet, hogy korábban már találkoztál ezzel a bejegyzéssel, azonban számos platformon újra megosztották azt a két képet, ami 35 év különbséggel készült.