A kutatóknak fogalmuk se volt róla, hogy a C-vitamin végül ezt teszi a testeddel, azonnal publikálták

Szent-Györgyi Albert se gondolta volna, hogy a C-vitamin még erre is képes lehet. A modern tudomány mindent leleplezett.
Japán szakemberek figyeltek fel a népszerű vitamin hatására
A tudomány történetében vannak olyan felfedezések, amelyek új korszakot nyitnak az emberi egészség megértésében. A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav felfedezését is bőven ide sorolhatjuk. A vitamin, amely ma már szinte minden háztartásban megtalálható, egy magyar tudós, Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik.
Orvosi tanulmányait követően Cambridge-ben és Szegeden folytatta kutatásait, ahol az 1930-as évek elején egy különös anyaggal kezdett foglalkozni, amelyet először a mellékvesében talált meg. Ez az anyag akkor még ismeretlen volt, és Szent-Györgyi hexuronsavként hivatkozott rá. Hazatérve olyan növényt keresett, amelyből nagyobb mennyiségben ki tudja vonni ezt az anyagot, és a választása a paprikára esett. Nem véletlenül, hiszen a magyar paprika különösen gazdag C-vitaminban.
A legenda szerint felesége mindig csomagolt neki egy paprikát tízóraira, amit ő nem megevett, hanem inkább megvizsgált. Így történt, hogy a tudós 10 liter paprikaléből 6,5 gramm savat nyert ki, amelyet később – egy másik kutatóval egy időben – C-vitaminnak nevezett el, utalva a skorbut elleni hatására, és az aszkorbinsav nevet adta neki.
A C-vitamin azóta is az egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott vitamin. Azt, hogy mi az új felfedezés, ami kiderült róla, a galériánkban megmutatjuk!
































