Egészség

Óriási áttörés jön a bőrrák elleni küzdelemben, ami magyar kutatóknak is köszönhető

Mesterséges intelligenciát használó orvosi eszköz segíti majd a bőrrák korai felismerését.

Ádáz harc a leggyakoribb daganattípus ellen

Az iToBoS projekt célja egy olyan, új diagnosztikai eszköz létrehozása a melanóma korai felismerésére, amely a betegről rendelkezésre álló összes információt hasznosítja – írja közleményében az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (SZTAKI). „Ennek az úgynevezett holisztikus értékelőeszköznek minden egyes beteg sajátos jellemzőit meg kell értenie, ezzel megnyílik az út a melanóma személyre szabott, korai felismerése előtt” – teszik hozzák.

A bőrrák a leggyakoribb emberekben előforduló, rosszindulatú daganatos megbetegedés. A bőrrákok általános kategóriáján belül pedig a melanóma okozza a legtöbb halálozást. A legfrissebb statisztikák szerint a bőrmelanóma jelenleg a hatodik leggyakoribb ráktípus Európában, 2018-ban több mint 144 ezer új esetet diagnosztizáltak.

A melanóma gyógyítható, ha korai stádiumban kezelik. Ebben az esetben a melanómás betegek több mint 90 százaléka még 5 év múlva is életben van. Ha a rákos sejtek terjedése megtörtént (áttétes melanóma), az 5 év után életben lévő betegek aránya 23 százalék, vagy még ennél is alacsonyabb. Ezért a gyors diagnózis elengedhetetlen ahhoz, hogy a kezelésre még a helyi és áttétes terjedés előtt sor kerüljön.

Az iToBoS projektben új diagnosztikai eszközt fejlesztenek, emellett elkészül egy MI-t használó kognitív asszisztens is.

Ezekkel az eszközökkel az egészségügyi szakemberek képesek lehetnek a bőrrák átfogó, betegre szabott diagnózisára, illetve nagyobb arányban felismerhető lesz a melanóma.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nem értél a cikk végére!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A tudósok előálltak egy új férfi fogamzásgátlóval, ami forradalmasíthatja ezt a területet.
Sztárok
Naomi Judd idén áprilisban két gyermeket hagyott hátra, akik a mai napig azon vannak, hogy ne lássanak napvilágot édesanyjuk öngyilkosságának rejtélyes részletei.
Sztárok
Miló Viktória szerint nem szégyen szakember segítségét kérni, ha valaki lelki problémákkal küzd. Az egykori profi ökölvívó nemrég azt is elmesélte, hogyan és minek köszönhetően tett szert nagy...