Gyógyszermaradványok vannak a Balatonban - így hatnak a tó élővilágára

Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) kutatói a felszíni vizekben - elsősorban a Balatonban és annak vízgyűjtőjében - található emberi gyógyszermaradványok vízi ökoszisztémára gyakorolt hatását vizsgálják. Friss kutatásukban azt elemezték, hogy miként hatnak a gerinctelen modellszervezetekre a tóban mérhető hormonkoncentrációk.

Veszélyben a vízi ökoszisztéma?

Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóinzéet (BLKI) szakemberei vizsgálatuk során igazolták, hogy az emberi eredetű szennyezések szintje a Balatonban és annak vízgyűjtőjében világviszonylatban mérve átlagos mértékűnek tekinthető. Megfigyeléseik szerint bár az emberre nem jelentenek veszélyt, a környezetben mérhető hormonkoncentrációk már változásokat okoznak a gerinctelen modellszervezetekben - ismertették tanulmányuk eredményeit az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) csütörtöki közleményében. Publikációik ide, valamint ide kattintva tekinthetők meg.

A szakemberek álláspontja szerint már az alacsony koncentrációban (10 ng/L), de tartósan jelen lévő progesztogén hormonok is komoly kockázatot jelentenek a gerinctelen modellállatokra nézve, és ezáltal persze az egész vízi ökoszisztémára.

Ezért a felszíni vizek – kiemelten a Balaton – védelme érdekében fontosnak tartják, hogy a magasabb koncentrációjú akut szennyezések mellett a hosszú távon alacsony koncentrációban jelen lévő szennyezések vizsgálatára is figyelmet fordítsanak.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak