Az egészséges étkezés legfontosabb szabályai

Az egészséges étkezés követése egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és ennek köszönhetően számtalan irányzat és tanács létezik, hogy hogyan étkezhetnénk sokkal természetesebben. Ezért nem egyszerű dolog pontosan követni az összes tanácsot, most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Zsiradék használata
Főleg azoknak, akik ülő munkát végeznek, nagyon fontos odafigyelniük a bevitt zsírok mennyiségére, ugyanis a kevesebb mozgás miatt gyorsan felszaladnak a pluszkilók. Főzéshez is igyekezzünk kevesebb zsiradékot használni, illetve próbáljunk minél több párolással is elkészíthető zöldséget fogyasztani köretként.

A zsiradékok mellett a só használatára is érdemes több figyelmet fordítani, hiszen a sós ízhez gyorsan hozzá lehet szokni. A túlzott só fogyasztása pedig számos egészségügyi problémához vezethet, többek között a magas vérnyomás egyik kiváltó oka is lehet. Természetesen a só nélkülözhetetlen az ételeinkhez, de ha lehetőségünk van rá, akkor érdemes jódozott vagy tengeri sót használni.

Édesség fogyasztása
Természetesen az egészséges étkezés nem azt jelenti, hogy édességet vagy süteményt egyáltalán ne fogyasszunk, inkább csak a mértékre kell jobban odafigyelni és nem szabad túlzásokba esni. Édességnél például semmiképpen se kövessük el azt a hibát, hogy rendes étkezés helyett az éhségünket valamilyen csokival próbáljuk meg elnyomni. Süteményeket az étkezések után fogyasszuk, és ha megoldható, akkor érdemes természetesebb édesítőszerekkel, például mézzel helyettesíteni a cukrot.

Rendszeres étkezés
Az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb szabálya, hogy kiegyensúlyozottan étkezzünk. Természetesen a mai rohanó életvitel mellett nem egyszerű megoldani, hogy mindig ugyanabban az időpontban üljünk le étkezni, de ha lehetőség van rá, akkor érdemes naponta ötször kevesebbet ennünk, mint egyszerre nagyon sokat.

Gyümölcs
Gyümölcsöt minden nap fogyasszunk, bár télen kicsit nehezebb válogatni, de gyümölcssalátát akkor is össze tudunk állítani, ami már biztosan fedezi a napi gyümölcs szükségletet.

Ivóvíz
Ha csak lehet, akkor kerüljük a túl sok cukrozott üdítő fogyasztását. Naponta nagyjából 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a szervezetünknek és ezt érdemes főleg ásványvízzel fedeznünk.

Mozgás
Az egészséges táplálkozást érdemes kiegészítenünk a rendszeres mozgással. Ugyanis ez is elengedhetetlen ahhoz, hogy minél tovább egészségesek maradjunk és a különböző betegségeket megelőzzük.

Oldalak

Lifestyle
A fokhagyma nem csak remek fűszer, hanem szuper orvosság is egyben, ám ahhoz, sokáig megőrizze a frissességét, megfelelően kell tárolni.
Lifestyle
Mindig elszaladsz még pisilni, mielőtt elindulnál otthonról? Azonnal abba kell hagynod!
Sztárok
Matthew McConaughey három gyermek büszke édesapja, akikkel nagyon erős és különleges kapcsolatot ápol – idősebbik fia ráadásul annyira hasonlít rá, hogy akár egymás tükörképei is lehetnének.