Az articsóka különleges íze és gyógyító ereje

Az articsóka egyedi ízvilága miatt kiváló összetevője lehet különböző finomságoknak, azonban a konyha mellett a gyógyszeriparban is hasznát veszik. Bemutatjuk a zöldség jótékony hatásait.
Megannyi kuriózum étel létezik, melynek jellegzetes ízét az articsóka adja meg. Mindamellett, hogy nagyon finom csemegéket készíthetünk belőle, még egészségünkkel is jót teszünk fogyasztásával.
Az articsóka eredetileg Észak-Afrikában őshonos, manapság azonban már Európában is termesztik. Noha hazánkban sokáig csak dísznövényként használták, a fészkes virágú, pompás külsejű articsóka ízletes zöldség és gyógynövény is egyben.
Ínyenc falatként
Az articsóka magasra nő, azonban nem szára, hanem bimbói miatt termesztik, mivel ennek a növénynek – egyedülállóan – a virága az, ami fogyasztható. A húsos termés savanykás-édeskés íze többek között párolás, blansírozás vagy sütés által jelentkezik igazán – megbolondítva ezzel az asztalra kerülő fogást. A különleges szirmokat leginkább az olasz és francia konyhában alkalmazzák, például különböző mártások fő alapanyagaként, húsételek mellé, netán pizza-feltétként. Mivel az articsóka igen jellegzetes ízű, nem fűszerezik különösképp, citrommal megcsepegtetve igen domináns.
Hatásai a gyógyászatban
Leveleit már korábban felfedezte a gyógyszeripar is, mivel olyan anyagokat tartalmaz (mint flavonoidok), melyek elősegítik a máj szöveteinek regenerálódását, valamint epehajtó, koleszterinszint-csökkentő, emésztést javító hatással is rendelkeznek. Ezen kívül az articsóka csökkenti a vérnyomást, javítja az érelmeszesedés problémáját, valamint vesebántalmak és cukorbetegség esetén is gyógyító erővel bír.
Néhány elkészítési módja
A zsenge, apróbb articsókákat kockára vágva, nyersen is fogyaszthatjuk salátaként, különböző mártásokkal, majonézes szószokkal, de akár pesto is készíthető belőle. Párolva, citrommal csepegtetve pedig saját készítésű pizzánk feltétjeként is nagyon finom.
Articsókaszív saláta
Hozzávalók
4 darab articsókaszív
2 adag provence-i mártás
só
Elkészítés
Sós vízben megfőzzük az articsóka bimbóit, majd felszeleteljük és hűlni hagyjuk. Ezután a szósszal leöntjük, majd pár órán át hűtőben állni hagyjuk.