Autoimmun betegségek - Az okok és kezelésének módjai

Ennek a szörnyű betegségnek, az autoimmunitásnak az a lényege, hogy testünk saját maga ellen fordul. Sokféle autoimmun betegség létezik, de mindegyikre jellemző, hogy az immunrendszer elkezdi pusztítani a szervezet saját alkotóelemeit, a kiirtandó úgynevezett antigéneket. Ennek következtében a szövetekben gyulladás alakul ki, és a szövet akár el is pusztulhat.

Nem is gondolnánk, de ez a betegség valamilyen formában majdnem mindenkit érint élete során legalább egyszer, bár nőknél háromszor gyakoribb. Feltételezhető ugyan a genetikai hajlam és különböző környezeti körülmények szerepe, de a kiváltó okot a mai napig nem ismerik. Ám sok betegségről kiderült már, hogy hátterében valamilyen autoimmun folyamat áll, ilyenek például a cukorbetegség, vagy a sclerosis multiplex.

A sok autoimmun betegség többségének neve azonban nem ismert széles körben, különböző kategóriákba sorolják őket. Vannak egész testet érintő, illetve légúti autoimmun betegségek, de a bőrtől elkezdve a pajzsmirigyen, májon, veséken át egészen a szívizomig testünk számos része küzdhet ilyen betegséggel, sőt, akár magát a vért is érintheti. Ilyen például az autoimmun vérszegénység, de létezik autoimmun petefészek-gyulladás is.

Mikor gyanakodjunk?
Nem könnyű az autoimmun betegségek diagnosztizálása, és a különböző betegségek eltérő tüneteket produkálnak. Sokféle vizsgálat elvégzése szokásos, ám a végső döntés mindig a szövettan kezében van. Létezik néhány tünet, aminek megjelenése felkeltheti a figyelmünket. Ilyen például a napokig tartó, ismeretlen eredetű láz, ízületi gyulladás, izomfájdalom, esetleg bőrkiütések. Olykor észlelhető hajhullás, vagy szem- és szájszárazság, gyakori a fáradékonyság és a fogyás.

Ha volt már a családban autoimmunitással küzdő, és ezek közül a tünetek közül többet is visszatérően tapasztalsz, mindenképpen fordulj orvoshoz, immunológus szakemberhez!

Kezelése
Amennyiben a betegséget már diagnosztizálták, érdemben már csak egy szakember tud segíteni. Az autoimmunitás sokfélesége miatt természetesen nincsen egyetlen lehetséges gyógymód. A szakorvosok azonban minden esetben úgynevezett immunműködést gátló, elnyomó kezelést alkalmaznak, illetve a páciens általában kap valamilyen gyulladásgátló gyógyszert.

Mit tehetünk azonban mi magunk az autoimmun megbetegedések ellen? Már bizonyították, hogy összefüggés fedezhető fel a rákos megbetegedések és az autoimmun betegségek közt. Így egyes rák elleni gyógyszerek hatásosak lehetnek az immunrendszer túlműködése ellen is. Ilyen például az orvosok által ajánlott Avemar, melynek bizonyított a hatása, és alapvetően a daganatos megbetegedések ellen alkalmazzák. Egyes kísérletek pedig kimutatták, hogy van olyan gyógynövény is, amely segít feltartóztatni az autoimmun folyamatokat. Erre elsősorban a kínai orvoslásban már régóta ismert hortenziagyökér kivonata alkalmas.

Oldalak

Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.
Lifestyle
Szerencsés fejezet veszi kezdetét a Vízöntő életben. Napi horoszkóp!