A kínzó hasfájás 5 lehetséges oka

A hasfájás egy olyan kellemetlenség, melyet mindenki tapasztalt már. Legtöbbször csak a helytelen étkezés, túlzott táplálékbevitel okozza. Ám előfordul az is, hogy egy komolyabb megbetegedés áll a háttérben. Íme néhány példa, melyek arra ösztönöznek, hogy ha visszatérő vagy erős hasfájás jelentkezik, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

IBS
Elsőként említjük az irritábilis bél szindrómát, ugyanis egy rendkívül gyakori betegségről van szó, egyes felmérések szerint ötből egy felnőtt küzd vele. Okait nehéz meghatározni, de alapvetően a bél izomzatainak túl erőteljes és hosszabb ideig tartó összehúzódásai váltják ki a vele járó kellemetlenségeket. Gondot jelent, hogy viszonylag keveseknél történik meg ennek a diagnosztizálása, ugyanis a tünetei nem jellegzetesek, más betegséggel könnyen összekeverhetők. Az IBS együtt jár görcsös hasi fájdalommal, puffadással, gyakori hasmenéssel.

Fekély
Az erős hasi fájdalommal járó fekélyek a gyomor- és nyombélfekély, melyeknek lényege, hogy a nyálkahártya folytonossága valamely okból – legtöbbször egy baktérium miatt – megszakad. Ennek jellegzetes tünete az éhgyomornál jelentkező erős fájdalom, mely étkezésre gyengül, de utána pár óra múlva újból megjelenik, sokszor előfordul, hogy a beteg hajnalban erre az erős fájdalomra ébred. Érdemes ekkor rögtön orvoshoz fordulni, hiszen szövődmények is felléphetnek, például vérzés,vagy perforáció, melyek hirtelen fellépő, nagyon erős fájdalommal járnak.

Vakbélgyulladás
A vakbélgyulladás is viszonylag gyakori betegség, a lakosság mintegy 10 %-át érinti. A név félrevezető, mert nem az egész vakbél, hanem csak egy részének, a féregnyúlványnak az elváltozása ez, mely sürgős műtéti beavatkozást igényel. A betegség felismerése mégis nehéz feladat. A vakbélgyulladás első jelei a rossz közérzet, étvágytalanság, köldöktáji fájdalom, mely egyre erősödik, és görcsössé válik. Jellemző még a székrekedés, hőemelkedés, majd a betegség súlyosbodásánál magas láz.

Oldalak

  • 1
  • 2