Annyira károsak, mint a dohányzás - Ezeket a hétköznapi szokásokat jobb, ha kerülöd

Ismerjük a tényt, hogy a dohányzás káros az egészségre, azt azonban csak kevesen tudják, hogy több olyan hétköznapi szokás is létezik, amely hosszú távon legalább annyira ártalmas, mint a cigaretta. Nézzük, mi az, amit kerülnünk kell!

Egész nap ülünk

A hosszú órákon keresztül egy helyben való ülés akkor is káros az egészségünkre, ha egyébként rendszeresen végzünk testmozgást. Egy kanadai felmérés szerint évente csaknem 160 ezer emlő-, vastagbél-, prosztata- és tüdőrák kialakulásáért felelős ez a tevékenység. Ez nagyjából a kétharmada annak, amennyi betegséget okoz a dohányzás. Hogy ezt kiküszöböljük, az ülőmunkát végzőknek ajánlott kis szüneteket tartaniuk, illetve tévénézés közben is jól tesszük, ha néha felállunk a kanapéból és teszünk egy kört a ház körül vagy a lakásban.

Szoláriumba járunk

Egy amerikai kutatás szerint évente mintegy 420 ezer bőrrákos megbetegedést okoz a beltéri barnulás. Ez a szám rendkívül magas, különösen, ha azt nézzük, hogy a dohányzás ehhez képes 226 ezer tüdőrákos megbetegedést idéz elő. Szolárium helyett válasszunk inkább természetes megoldásokat, a bőr természetes ragyogása például elérhető, ha a sárgarépát és a paradicsomot beépítjük étrendünkbe.

Nem alszunk eleget

A krónikus alváshiány magas vérnyomást, szívinfarktust, agyvérzést, elhízást és számos más egészségügyi problémát okozhat. A halálozási arány csaknem egyforma a dohányosok és a túl keveset alvók esetében. Ha rendszeresen rosszul alszunk és kialvatlanok vagyunk, feltétlenül konzultáljunk szakemberrel.

Fotó: epicwellnessvt.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!