A visszatérő, kínzó fejfájás lehetséges okai

Szinte minden ember megküzd olykor ezzel a kellemetlenséggel. Egy enyhébb, mindössze pár órán át tartó fejfájásnak számos, egyszerű oka lehet. Ez általában nem jelent semmilyen komolyabb betegséget vagy rendellenességet, és egy fejfájáscsillapító gyors megoldást jelenthet rá. Ha azonban gyakran szenvedünk hosszantartó vagy erős fejfájástól, érdemes utánajárni, mi áll a háttérben. Íme, néhány lehetséges kiváltó ok.

Nem megfelelő táplálkozás
Gyakran hallani, mennyire fontos a bőséges reggeli. Ez a fejfájás elkerüléséhez is hozzájárul, a nap további részében történő rendszeres, tápanyaggazdag étkezéssel együtt. Ha hosszabb időn keresztül viszünk be a szervezetbe szegényes, nem minőségi ételeket, az is okozhat fejfájást, fáradtságot, sokszor küzdenek ezzel tehát a diétázók is.

Mindenképpen vegyük figyelembe tehát az egészséges étkezés alapszabályait, kerüljük a gyorséttermek választékát. Fontos a folyamatos folyadékbevitel is, fogyasszunk legalább napi 2-3 liter ásványvizet.

Szénmonoxid-mérgezés
A hiányos étkezésnél veszélyesebb ok a mérgezés. A levegő nagyon kismértékű szén-monoxid tartalma nem okoz rögtön halált, sokszor hosszabb idő, míg a tünetek komolyodnak. Az állandó fejfájás tehát utalhat ilyen jellegű mérgezésre is. Ez az alattomos, színtelen, szagtalan gáz ugyanis nem irritál, de már kis mennyiségben is mérgező. Gondot okoz az is, hogy az olyan kezdeti tünetek, mint például a fejfájás, szédülés akár egy migrén tüneteivel is összekeverhetők.

Ha tehát folyamatosan visszatérő fejfájást érzékelünk, mely jellemzően akkor jelentkezik, ha hosszabb időn keresztül otthon tartózkodunk, első körben ellenőrizzük a fűtőberendezés működését!

Szemprobléma
A visszatérő fejfájás egyik leggyakoribb oka a szemészeti probléma. Olyan rendellenességek, mint a magas szemnyomás vagy zöldhályog is kiváltók lehetnek. Illetve migrénesek esetében gyakrabban, de másoknál is előfordulhat, hogy a látásproblémák járulnak hozzá a kínzó fejfájáshoz. A szemészek leggyakoribb páciensei olyan gyerekek, akikben nem is tudatosul, hogy nem látnak jól, de állandó fejfájásra panaszkodnak.

Ha sokszor jelentkezik – leginkább olvasás, tanulás közben – fejfájás, fizessünk be egy látásvizsgálatra. Mindenképpen forduljunk szemészhez, ha ezzel együtt gyakran véreresek a szemeink, esetleg homályosan látunk.

Az agy megbetegedése
Olykor az is előfordul, hogy a visszatérő fejfájás hátterében az agy valamilyen megbetegedése áll. Ez már természetesen komoly problémát jelenthet. A fejfájás ugyanis tünete lehet az agy vérellátási zavarának, mely akár embóliát is okozhat. Erős fájást okozhat az agynyomásban történő változás is, ilyenkor a koponya falai nyomást gyakorolnak az agyvelőre. Előfordulhat agyhártyagyulladás, nagyon rossz esetben pedig agydaganat is állhat a háttérben.

Éppen ezért, ha rendszeresen - akár tompa, akár erős - fejfájás gyötör minket, jelentkezzünk be egy alapos kivizsgálásra, és mindenképpen zárjuk ki ezeket a lehetőségeket is.

Szólj hozzá Te is!