A nyers étrend titkai

A nyers ételek hallatán a legtöbb ember elborzad, hogy vajon miért is esznek egyre többen feldolgozatlan ételeket, amikor a technikai fejlődés folyamán elődeink oly sokat küszködtek, hogy ehetővé tegyék az őket körülvevő anyagokat. Kezdve az állatoktól a különféle bogyókig. Akkor miért is az a nagy felhajtás?

Nem csak az omlós sült húsokat köszönhetjük a sütő és főző tudománynak, de rendkívül sok zöldség élvezeti értékét is megdobja egy kis grillezés például. Miért is adnánk hát fel a megszokott ízeket a nyers ételekért? Mi az, amit a nyers konyhaművészet ajánlhat egy pizzáért cserébe? Először is azt kell tisztázni, hogy mit is értünk pontosan a nyers éltelek alatt. Természetesen elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból és néhány állati eredetű nyersanyagból álló, főzés, sütés vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készült ételeket. Fontos még, hogy az ételek frissek legyenek, hiszen a tárolás is csökkentheti a tápanyag tartalmat. Ezért a növények leszedése és fogyasztása között a lehető legkevesebb időnek kell eltelnie.

A nyers ételt fogyasztók között is vannak különbségek attól függően, hogy valaki eszik-e például húst (pl.: sushi), vagy húst nem de állati eredetű ételeket - tehát tojás és tejtermékeket igen -, vagy kizárólagosan csak növényi eredetű étrendet követ. Lényegében 75%-100%-ban kell feldolgozatlan ételeket fogyasztani, hogy nyers diétának minősüljön. Néhány ételt a méreganyagok és nehezen emészthetőségük miatt nem fogyasztanak nyersen (bab, szója). Ilyenkor, ha kicsíráztatjuk ezeket az ételeket, már emészthetővé válnak. De 40-46 fokon akár főzhetjük is ételeinket úgy nem veszít tápértékéből. Sokan a füstölt húsokkal sem értenek egyet, de van aki megkülönbözteti a hidegen és a melegen füstölt húsokat (bár a jobb tartósítás miatt egyébként is ez előbbit alkalmazzák általában). A pácolt ételek azonban még beleférnek. Akik húsokat is esznek, igyekeznek szabadon tenyésztett, füvön nevelkedett állatokat illetve azok termékeit választani, mivel több tápanyag van bennük (vitaminok, ásványi anyagok), valamint omega-3 zsírsavból is többet tartalmaznak, mint a takarmányon nevelkedett társaik.

Egyik előnye a nyers étrendnek, hogy minimális mértékben kerül a szervezetbe méreganyag, így nem kell a méregtelenítésen törni a fejünket. Továbbá a nyers ételeknek magasabb a tápanyag értékük, mint a főtt ételeknek. Ugyanakkor ez a diéta alacsony lehet kalciumban, D vitaminban, vasban, cinkben, proteinben és nem utolsósorban kalóriában, ami energiát ad. Viszont ez egy jó hír a fogyni vágyóknak, ha egy egészséges fogyokúrára vágynak.
A feldolgozatlan élelmiszerek tartalmaznak olyan baktériumokat és mikro-organizmusokat, amik kedvező hatással vannak az immun-, és az emésztő rendszerre. A főtt ételben ezek a baktériumok megsemmisülnek, így nem fejthetik ki jótékony hatásukat. Végül de nem utolsó sorban az öregedés jeleit is elsimítja, sőt egyesek szerint akár 20%-kal is meghosszabbíthatjuk életünket, ha nyers konyhán élünk (persze az sem mindegy, hogy hogyan...)

A nyers koszt hívei igen elfogultan tekintenek diétáikra, persze nyilván megvannak az előnyei a nyers ételek fogyasztásának, de ha valaki egészségesen táplálkozik, és elég zöldséget és gyümölcsöt eszik, az is megteszi.

Oldalak

Sztárok
Rájuk fokozottan igaz, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Ettől még persze nem biztos, hogy elakadt a békülési folyamat Majka és Curtis között.
Sztárok
T. Danny, azaz Telegdy Dániel többszörösen bebizonyította, hogy nagy tehetséggel áldotta meg a sors: rapperként sikert sikerre halmoz, a Dancing with the Stars negyedik évadában pedig azt is...
Sztárok
Bradley Cooper ma már óriási hírnevet tudhat magáénak szerte a világon, de gondoltad volna, hogy karrierje kezdetén még hazugságokhoz is folyamodott, hogy megkaphasson egy szerepet? Méghozzá nem is...