A legfontosabb tudnivalók a B-vitaminról

Azt mindenki tudja, hogy a vitaminok mennyire fontosak a szervezetünk számára, azonban nem mindig tudjuk, hogy melyik vitaminnak pontosan milyen hatása van a szervezetünkre. Most a B-vitaminról szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

A B-vitamin leginkább az idegrendszerünk működéséhez rendkívül fontos, illetve az energiatermeléshez és a zsírok bontásában is fontos szerepe van. Valamint az emésztésünk, bőrünk, hajunk és a szemünk egészségének megőrzéséhez is nagy szükség van a B-vitamin megfelelő bevitelére.

12 fajtáját ismerjük, amelyek leginkább együtt tudják a legjobban kifejteni a hatásukat, ezért külön-külön nem érdemes beszereznünk őket. A B-vitaminok főleg a májban és a teljes kiőrlésű gabonafélékben találhatók meg. Fontos kiemelni, hogy legnagyobb mennyiségben a gabonafélékből juthatunk a B-vitaminhoz, de ez a vitamin a finomítás során eltávolított külső részben raktározódik, ezért fontos a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket fogyasztanunk, ha B-vitaminhoz szeretnénk jutni. Továbbá ezen kívül nagyon sok zöldség és gyümölcs is bőségesen tartalmazza ezt a vitamint.

A B-vitaminok közül mindegyik vízben oldódik és ezért nagyon gyorsan ki is ürül a szervezetünkből, így ezeket a vitaminokat sűrűn kell pótolni.

B-vitamin fajtái

  • B1-vitamin: Az idegrendszer és az izmok működéséhez elengedhetetlenül fontos, valamint az energiatermelési folyamatban van még nagy szerepe.
  • B2: a zsírsavak lebontásában és a sejtek anyagcseréjében vesz részt
  • B5-vitamin: az idegrendszer, illetve a bőr és a haj egészségének megőrzésében van fontos szerepe
  • B6-vitamin: Az emésztőrendszer, illetve az immunrendszer működését segíti, de ugyanúgy az idegrendszernek is nagy szüksége van rá.
  • B12-vitamin: a sejtek osztódásában és a nyálkahártya egészségének megőrzésében van fontos szerepe, de szívnek és az érrendszernek is szüksége van B12-vitaminra.

B-vitamin hiány tünetei
A B-vitaminok hiánya számtalan problémát okozhat. Mivel komplex vitamincsaládról van szó, így a hiánya több problémát is okozhat. A B-vitamin hiánya a legtöbb esetben idegrendszeri problémákat okozhat, de a vérszegénység kialakulásának is az egyik oka lehet. Ezen kívül egyes esetekben az emésztőrendszeri zavarok vagy a hasmenés is a hiány tünetei közé tartozhatnak.

Oldalak