A legfontosabb tudnivalók a B-vitaminról

Azt mindenki tudja, hogy a vitaminok mennyire fontosak a szervezetünk számára, azonban nem mindig tudjuk, hogy melyik vitaminnak pontosan milyen hatása van a szervezetünkre. Most a B-vitaminról szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

A B-vitamin leginkább az idegrendszerünk működéséhez rendkívül fontos, illetve az energiatermeléshez és a zsírok bontásában is fontos szerepe van. Valamint az emésztésünk, bőrünk, hajunk és a szemünk egészségének megőrzéséhez is nagy szükség van a B-vitamin megfelelő bevitelére.

12 fajtáját ismerjük, amelyek leginkább együtt tudják a legjobban kifejteni a hatásukat, ezért külön-külön nem érdemes beszereznünk őket. A B-vitaminok főleg a májban és a teljes kiőrlésű gabonafélékben találhatók meg. Fontos kiemelni, hogy legnagyobb mennyiségben a gabonafélékből juthatunk a B-vitaminhoz, de ez a vitamin a finomítás során eltávolított külső részben raktározódik, ezért fontos a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket fogyasztanunk, ha B-vitaminhoz szeretnénk jutni. Továbbá ezen kívül nagyon sok zöldség és gyümölcs is bőségesen tartalmazza ezt a vitamint.

A B-vitaminok közül mindegyik vízben oldódik és ezért nagyon gyorsan ki is ürül a szervezetünkből, így ezeket a vitaminokat sűrűn kell pótolni.

B-vitamin fajtái

  • B1-vitamin: Az idegrendszer és az izmok működéséhez elengedhetetlenül fontos, valamint az energiatermelési folyamatban van még nagy szerepe.
  • B2: a zsírsavak lebontásában és a sejtek anyagcseréjében vesz részt
  • B5-vitamin: az idegrendszer, illetve a bőr és a haj egészségének megőrzésében van fontos szerepe
  • B6-vitamin: Az emésztőrendszer, illetve az immunrendszer működését segíti, de ugyanúgy az idegrendszernek is nagy szüksége van rá.
  • B12-vitamin: a sejtek osztódásában és a nyálkahártya egészségének megőrzésében van fontos szerepe, de szívnek és az érrendszernek is szüksége van B12-vitaminra.

B-vitamin hiány tünetei
A B-vitaminok hiánya számtalan problémát okozhat. Mivel komplex vitamincsaládról van szó, így a hiánya több problémát is okozhat. A B-vitamin hiánya a legtöbb esetben idegrendszeri problémákat okozhat, de a vérszegénység kialakulásának is az egyik oka lehet. Ezen kívül egyes esetekben az emésztőrendszeri zavarok vagy a hasmenés is a hiány tünetei közé tartozhatnak.

Oldalak

Sztárok
Pedig a hírek szerint apa és fia még soha nem álltak olyan közel egymáshoz, mint most, azonban van egy dolog, amiben nem értenek egyet, ennek pedig Vilmos állítólag hangot is adott és kifejtette...
Lifestyle
Bárki bármit mond, egy jól működő párkapcsolat fenntartása bizony kemény munkát követel mindkét fél részéről.
Lifestyle
Hihetetlen történet: közel egy évvel az esküvőjük után jött rá a nő, hogy a férje becsapta őt, mert valójában a férfi maga is egy nő.