A cékla 7 áldásos egészségügyi hatása - Döbbenetes, mennyi betegségre jó!

A legtöbb ember, ha a cékláról hall, átfut a szoba másik végébe, mintha pókot látna. Én imádom a céklát, főleg télen fogyasztom előszeretettel, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Fel is sorolom, hátha te is kedvet kapsz hozzá!

Csökkenti a vérnyomást

Kutatásokból kiderült, hogy a cékla 6 órán belül 11 ponttal csökkenti a vérnyomást. A tudósok szerint ennek két oka is van: az egyik, hogy a vöröses-lilás színű zöldségben lévő nitrátot a test nitrát-oxiddá alakítja, ami kitágítja a vénákat és segít abban, hogy a vér szabadabban, akadály nélkül haladhasson az erekben. Ezenkívül a céklában megtalálható a betalain nevű vegyület, ami antioxidáns tulajdonságai miatt hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.

Óvja a szívet

Mivel a cékla csökkenti a vérnyomást és segít a szív-és érrendszeri betegségek elleni védekezésben, kimondhatjuk, hogy óvja a szívet, ahogyan csak tudja. Megakadályozhatja a stroke, illetve a szívroham kialakulását, de a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően minimalizálja az LDL-koleszterin oxidációját, ugyanakkor védi az artériák falát.

Harcol a gyulladások ellen

A céklában rejlő antioxidánsok gátolják a káros folyamatok kialakulását, a meglévő gyulladásokat pedig megszüntetik. További előnyös tulajdonságaik közé tartozik az, hogy védik a szerveket (főleg a méreganyagokat bontó májat, aminek hatékonysága a céklának hála az egekbe szökik), segítenek kivédeni a krónikus betegségeket és fejlesztik az állóképességet.

Klikk tovább a folytatásért!

Fotó: HealthyFoodHouse

Oldalak

Szólj hozzá Te is!