A 6 legmagasabb tápértékű étel

Naponta csak korlátozott mennyiségű táplálékot tudunk bevinni a szervezetünkbe, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségben tesszük ezt meg. A napi kalóriabevitelünk leghatékonyabb módját olyan ételekkel érhetjük el, mint a lazac, az áfonya vagy a máj. Íme, a teljes lista!

Rákfélék

A tengerekben és óceánokban megtalálható élőlények közül, a rákfélék a leginkább tápanyagban gazdagok. Ide tartoznak a kagylók, az osztriga vagy a garnélarák.

  • A kagylók B12-vitaminban gazdagok, hiszen 100 grammban tizenhatszoros mennyisége van a napi átlag bevitelnek. Ezek mellett C-vitamin-, B-vitamin-, kálium-, szelén- és vastartalma is rendkívüli.
  • Az osztriga szintén nagyszerű választás, hiszen 100 grammban hatszorosát találjuk a cink napi ajánlott mennyiségénél, kétszeresét a réznek és a B12-vitamin-, illetve D-vitamin-tartalma is átlagos felüli.

Tengeri moszat

A halféléken kívül van ám más is a tenger mélyén, ami zseniális mennyiségben tartalmaz a szervezetünk számára fontos tápanyagokat. A több ezer féle tengeri növény sok esetben tápanyaggazdagabb, mint földi társaik.

  • Magas ásványi anyag tartalmuk – kalcium, magnézium és vas – miatt, érdemes sűrűn fogyasztani őket.
  • A legnagyszerűbb tulajdonsága a tengeri moszatoknak a kiemelkedő mennyiségű jód, mely karban tartja a pajzsmirigy és az anyagcsere megfelelő működését.

Fotók: recipes4us.co.uk, traveleatlove.com

Oldalak

Lifestyle
Nincs is annál szörnyűbb, mint amikor az esküvő küszöbén toporogva tudjuk meg, hogy az személy, akiket életünk párjának gondoltunk, csúnyán elárult minket.
Sztárok
Sztárok
A 75 éves színész Geszti Péter Adom a napom című műsorában elevenítette fel a megrázó történetet.