Egészség

A 3 legfontosabb téli vitamin – ha mást nem, ezeket szedd minden nap

Az alábbi 3 vitaminra nagy szüksége van a szervezetednek, különösen a téli hónapokban. Ezekből a vitaminokból fogyassz minden nap, hogy megvédd az immunrendszered a különböző betegségektől!

D-vitamin

A tél végére a magyar lakosság 95%-a szenved D-vitamin hiányban, pedig ez a vitamin nélkülözhetetlen az erős immunrendszerhez. A nyári napozással, az UV-sugarak hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, ám ezt 6 hét alatt fel is használjuk. A megfelelő táplálkozás sem elég, ugyanis étrenddel csak maximum 80 egységnyi D-vitamin jut be a szervezetbe, szemben az orvosok által ajánlott 2000 NE adaggal.

C-vitamin

A C-vitamin az egyik legfontosabb és leguniverzálisabb vitamin. Megfelelő mennyiségben segít a vírusos fertőzések megelőzésében, gátolja a vírusok szaporodását és serkenti az immunrendszert. A C-vitamin javíthatja pszichés állapotodat, mivel ez a hormon indítja be a boldogsághormonok termelődését. Emellett az agyi oxidatív stressz-állapot megszüntetésében is kulcsfontosságú, és fizikai megterhelés esetén is sokat használ. A C-vitamin túladagolástól pedig nem kell félni, ugyanis a szervezetből viszonylag gyorsan kiürül.

B-vitamin

A B1-, B2-, B5-, B6-vitamin számos sejtfolyamatban vesz részt, a B9-vitamin vagy másnéven folsav a vörösvértest képződését biztosítja, akár a B12-vitamin, ami az idegrendszer működését segíti. Az idegek, a bőr, a szem, a nyálkahártyák egészsége és az emésztőrendszer hatékony működése azon múlik, hogy van-e elegendő belőlük a szervezetben.

Fotó, lead: 123rf.com
Forrás: https://benu.hu/cikk/a-3-legfontosabb-teli-vitamin

3 tanács, amit, ha megfogadsz, megkönnyítheted a vas felszívódását az egészséges táplálkozás reményében. Apró, hétköznapi dolgok ezek, amikre nem is gondolnál!

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
Néha napján mind szeretnénk ragyogó, sima és rendezett frizurát – ennek leggyorsabb módja pedig a hajvasalás. Viszont, ha nem megfelelő módszerrel, illetve túl gyakran vasaljuk hajunkat, óriási...
Home&Design
Cikkünkben mutatunk pár ötletet, hogyan varázsolhatod csodaszigetté ezt a teret tavasszal.