Egészség

A járványbabákat vizsgálták: tényleg máshogy fejlődnek, mint akik a pandémia előtt születtek

A kutatók meglepő eredményeket kaptak. Van, amiben a koronavírus-járvány idején született babák elmaradnak azoktól a társaiktól, akik még a pandémia előtt látták meg a napvilágot, de olyan is akad, amiben jobbak náluk.

Van lemaradásuk a járványgyerekeknek, de jobban kommunikálnak

Motoros és szociális fejlődésükben is elmaradnak az átlagtól a 2020 márciusa és decembere közt született gyermekek hat hónapos korukban egy amerikai felmérés eredménye szerint – írta meg az Infostart az NBC News nyomán. A JAMA Pediatrics című folyóiratban közzétett tanulmányban 255 csecsemőt követtek nyomon a járvány akkori amerikai epicentrumában, New Yorkban. Szociális, kommunikációs és motoros készségeket is vizsgáltak sztenderd kérdéssorral, amelyben olyan tényekre voltak kíváncsiak, miszerint mikor fordultak át vagy mikor kezdtek el gügyögni.

A felfedezett elmaradás kismértékű és nem tudni, hogy hosszútávon okoz-e majd bármilyen problémát, valamint attól függetlenül megtalálták a csecsemőknél, hogy az anyák átestek-e a koronavíruson, vagy sem. A világjárvány kezdete előtt és után született csecsemők átlagos pontszámai között kis eltérések voltak, nem tapasztalták fejlődési elmaradások gyakoribb előfordulását. A kommunikációs készségek ugyanakkor magasabb szintet mutattak a pandémia alatt született babáknál.

Még nincs vége, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
A fesztiválon nem csupán a nemzetközi filmvilág krémje, de a 36 éves magyar színésznő, Trokán Nóra is tiszteletét tette.
Lifestyle
Az elektromos fogkefék régebben egészen különleges dolognak számítottak, manapság viszont már szinte mind ezeket az eszközöket használjuk fogaink tisztán tartásához.