10 egzotikus gyümölcs, amit meg kell ismerned

Általában mindennapi étkezésünk részét képezik azok a hagyományos gyümölcsök, amelyek itthon még a kisebb közértek pultjában is fellelhetőek.
Amikor azt gondoljuk, hogy már szinte minden egészséges felhasználási módját kipróbáltuk ezeknek az élelmiszereknek, és a termések már nem kerülhetnek ismeretlenül az asztalunkra, akkor jöjjön egy lista 10 kevésbé ismert, mégis nélkülözhetetlen gyümölcsről.

Ackee

Minden elismerés annak, aki először kipróbálta ezt a nem túlságosan bizalomgerjesztő gyümölcskülönlegességet. Az ackee-t néha „zöldség agyként” is emlegetik, mivel csak a belső, agy-alakú, sárgás része ehető. A termés Nyugat-Afrikában őshonos, de importálják olyan területekre, mint Jamaica, Haiti és Kuba. Persze nem szabad megfeledkeznünk a karibi konyhájáról sem, ahol egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Rambutan

Ez a gyümölcs a maláj szigetvilágon terjedt el. Neve egy maláj kifejezés, amely annyit tesz, hogy „szőrös”. Ez a név már első ránézésre logikus lehet számunkra, elég csak a termését védő külső réteget megpillantani. Nem hiába fontos ennek megóvása, hiszen szétbontva mi is megízlelhetjük az elképesztően finom, lédús gyümölcshúst. Olyan aromát kell elképzelni, mintha szőlőt vennénk a szánkba. Bár eredetileg Dél-Ázsiához kötődik, a rambutant szerte a világon használják már. Hawaii területén előfordulnak olyanok, akik az otthoni termesztés mellett döntöttek.

Fotók: marymount.edu, latiendagreece.com

Oldalak

Sztárok
A huszadik század egyik kiemelkedő, halála után is rendkívül népszerű magyar színésze volt Gózon Gyula, akinek szakmai sikerekben gazdag életét számos trauma árnyékolta be.
Sztárok
A Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában mostantól egy, a mesterséges intelligencia segítségével kreált műsorvezetőt láthatnak a nézők. Kudlik Júlia kemény bírálatot intézett Bíró...