Finomak, illatosak és segítik a fogyást - A karácsonyi fűszerek jótékony hatásai

A jellegzetes ünnepi fűszerek - mint például a fahéj, a szegfűszeg, a vanília vagy éppen a gyömbér - amellett, hogy isteni ízt adnak a karácsonyi fogásoknak, rengeteg szuper egészségügyi hatással is rendelkeznek. Összeszedtük a legfontosabbakat!

Fahéj

A fahéj segít megelőzni és kezelni a fertőzéseket, gyulladásokat, de csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet is. Persze, azt sem véletlenül mondják, hogy a fogyókúrázók kedvenc fűszere, mivel gyorsan teltségérzetet okoz, így kevesebbet eszünk tőle, ráadásul segíti az emésztést, sőt még a puffadást is megelőzi. Éppen ezért, ha decemberben is ügyelni szeretnénk az alakunkra, mindenképpen iktassuk be a menünkbe. Feldobhatjuk vele a kávénkat, a forró csokinkat, de a süteményeket is még ellenállhatatlanabbá és ünnepibbé tehetjük vele.

Gyömbér

Ez a különleges fűszer hihetetlenül gazdag A-, C-, E- és B-vitaminokban, és tartalmaz még többek között foszfort, vasat, cinket, magnéziumot és káliumot is, ezért ha rendszeresen fogyasztjuk, biztosíthatjuk vele a téli vitaminadagunk egy részét. De a hasznos összetevőinek köszönhetően a betegségeket és a megfázást is hatékonyan kezeli és megelőzi, féken tartja a vércukorszintet, védi a szívet, csökkenti a koleszterinszintet és a menstruációs fájdalmakat is. Azonban ez még nem minden, ugyanis megszünteti a migrént és a fejfájást, valamint rákellenes szerként is kitűnő.

Szegfűszeg

A tél egyik legkedveltebb fűszere egyértelműen a szegfűszeg, amit a legtöbben előszeretettel használnak az ünnepek közeledtével, azt azonban már kevesen tudják róla, hogy igazi csodaszer. És, hogy miért? Azért, mert számtalan jótékony hatása van, többek között a fahéjhoz hasonlóan a benne található flavonoidoknak és antioxidánsoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, és a légúti megbetegedéseket is kezeli. Mindezek mellett szintén besegít a diétában, ugyanis felpörgeti az anyagcserét, egyensúlyba hozza a vércukorszintet, sőt elűzi a stresszt is, és a rák megelőzésében is nagy szerepe van, de ha ez még nem lenne elég, állítólag a legerősebb afrodiziákumok egyike. Sokféleképpen alkalmazhatjuk: főzhetünk belőle teát, fűszerezhetjük vele a húsokat és a sütiket, azonban a belőle készült olajról se feledkezzünk meg, mert bőrbe masszírozva, vagy éppen párologtatva is kifejti a hatásait.

Fotók: balitanviral.com, momjunction.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!