Nem is úgy volt? 10 izgalmas rejtély Jézus születése körül

10 meglepő dolog az első karácsonyról.

1. Nem decemberben volt

Jézus valószínűleg nem december 25-én született. A Biblia megemlíti a pásztorokat, hogy vigyáztak a nyájukra a mezőkön. Izraelben a december hideg és tavasszal volt szokás kint legeltetni. Illetve Mária és József a népszámlálás miatt ment Betlehembe, amit szintén nem decemberben tartottak. Alexandriai Szent Kelemen említést tesz egy csoportból (i.u. 200 körül), akik szerint Jézus március 25-én született. A december 25-i első említés Jézus születésnapja kapcsán a 4. század közepén történt. Előtte március 25-e volt Jézus feltámadásának a napja, és azt úgy értelmezték, mint Jézus születésének a napja.

2. Nem volt fogadó

Mindannyian hallottuk a történetet arról, hogy „nincs hely a fogadóban". Valójában ez az, amit a legtöbb Biblia fordítás mond. De az eredeti görög nyelvben a "kataluma" szó, amelyet "fogadónak" fordítottak, nem feltétlenül jelent olyan motelt, amilyeneket ma ismerünk. Inkább vendégszobát jelentett, ami akkoriban minden első századi otthonban megtalálható volt és a rászorulókat szállásolták el benne. Valószínűleg azért nem kaptak menedéket, mert már foglalt volt a vendégszoba ott, ahol póbálkoztak. Viszont esélyesebb, hogy a Mária és József a rokonaikhoz mentek, mivel az volt a természetes szokás. Ráadásul a Biblia nem tesz említést istállóról sem.

3. Nem volt jászol

Ahogy előbb említettük, jó esély van arra, hogy Mária és József megérkeztek Betlehembe, József szülővárosába, és egy családtag házában próbáltak menedéket keresni. Akkoriban szokás volt beengedni a rászorulót, pláne a rokont a terhes feleséggel. Sok családnak volt magánháza, ahol az állatokat tartották és ott alakítottak ki vendégszobát. Mária és József valószínűleg egy ilyen helyen szállt meg a rokonoknál, így nem volt szükség az állatok takarmányozására alkalmatos kőből készült jászolra, ahová a Biblia szerint kis Jézust fektették.

4. Mária nem éjszaka szült, mikor megérkezett

A karácsonyi történetek szerint Mária és József rövid idő alatt átért Betlehembe és azon az éjszakán az asszony már meg is szült. Utalás van arra a Bibliában, hogy már korábban megérkeztek Betlehembe, és mikor Jézus megszületett, feltehetően már napok óta ott voltak. Ráadásul a népszámlálás is több napig tartott, már csak azért is, mert időt hagytak az embereknek, hogy megérkezzenek.

Van még! Lapozz tovább!

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!