Christmas

Karácsony és szerelem: a fagyöngy titka

Varázsnövény? Vagy talán a szerelem szimbóluma, akárcsak a vörös rózsa? Az amerikai romantikus filmek téli románcaiban elengedhetetlen kellék. Csókot lehelni a szeretett személy ajkára a fagyöngy alatt: egy pecsét, az örökké tartó szerelem pecsétje.

Ez a transzcendens erőkkel bíró növény már a keltáknál is igen mélyen tisztelt, varázslatokhoz és mágiákhoz használt szer volt. Vérnyomáscsökkentő és a rosszindulatú daganatok kialakulását is képes kontrollálni. Számos gyógynövény mellett a vajákos asszonyok kedvelt főzetalapanyaga volt, mára varázserejét inkább a szerelemmel párosítjuk, hiszen az amerikai filmek csókjelenetei gyakran a kamara előtt-fagyöngy alatt történnek. Főleg karácsony közeledtével.

Kevesen tudják, hogy a fagyöngy misztikus voltának forrása egy skandináv legendában keresendő.
Loke rengeteg bosszúságot okozott az Isteneknek, ám valahogy mindig ő került ki győztesként. Amikor Friggnek, a házasság istennőjének, és Odennak, minden istenek atyjának gyermeke született, jelzést kaptak, hogy valaki megpróbál majd az ifjú Balder életére törni. Anyja mindennél jobban féltette, így minden élőt és élettelent felszólított gyermeke védelmére, és megígérgette velük, hogy nem bántják az isteni utódot.

Az ártalmatlannak tűnő fagyöngyről azonban megfeledkezett. Loke rájött a növény varázserejére, s maga mellé állította a növényt. Egy délután, az istenek unaloműzésként gerelyt dobáltak, s a sérthetetlen Balder volt a célpont. Amikor Hod került sorra, Loke egy fagyöngyből készített dárdát nyomott a kezébe. A dárda áthatolt Balder testén, megölte őt.
Az isteni utód halálakor a halhatatlanok úgy határoztak, Frigg azt tesz a növénnyel, amit szeretne.
Miközben Frigg könnye ráhullott a növényre, valaki csókot lehelt arcára, s apró, fehér bogyókká váltak a könnyek. Ekkor Frigg azt kívánta, hogy a fagyöngy többé ne árthasson senkinek; aki alá áll, kapjon lehetőséget a szeretetre és a megbocsátásra.

Ekképp ruházódott fel a szerelem égi erejével, így jutott el a kis bogyós növény hatalma Amerikáig, és hasonlóképp fészkelte be magát az európai kultúrába is, mint a szeretet védelmének jegye.

Oldalak

Christmas
Utazás
A most felfedezett minták nagyjából kétszer olyan idősek, mint a korábbi rekordtartó - árulta el a Cambridge-i Egyetem egyik munkatársa.
Fashion&Beauty
A hajápolásra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ugyanis kárt tehetünk a hajunkban, ha nem foglalkozunk vele. Lefekvés előtt is érdemes néhány dologra odafigyelni.
Utazás
Dr. Kovács Erik éghajlatkutató, klimatológus, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója friss elemzésében arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e esély Magyarországon fehér karácsonyra 2022-ben.