3+1 édes finomság, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról

Hagyományos ünnepi süti receptek.

Mézeskalács

Hozzávalók:

A mézeskalácshoz:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg méz
  • 25 dkg margarin
  • 40 dkg porcukor
  • 1 púpozott tk szódabikarbóna
  • 1 cs mézeskalács fűszerkeverék
  • 6 egész tojás

A mázhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

Elkészítés:

A mézet felolvasztjuk, majd ha kissé kihűlt, rászitáljuk a porcukrot. Hozzáadjuk a felolvasztott margarint is és ráütjük a tojásokat. Ezeket alaposan összekeverjük, majd apránként mehet bele a szódabikarbónával elkevert liszt és a mézeskalács fűszerkeverék is. Összedolgozzuk az egészet, majd a kész gombócot egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap átgyúrjuk a tésztát, majd kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és a lisztezett formákkal kiszaggatjuk. A sütiket sütőpapírral kibélelt tepsiben, kb. 160 fokon aranybarnára sütjük, de tartsuk mindig rajtuk a szemünket, mert könnyen megégnek. A kész, már kihűlt mézeskalácsokat kemény habbá vert tojásfehérje és porcukor keverékéből készült mázzal díszíthetjük: csak töltsük kinyomózsákba a masszát, és már indulhat is a dekorálás!

További karácsonyi sütikért lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!