Bed&Love

Te tudod, milyen szeretetnyelvet beszél a párod? Ezért nem mindegy, hogyan mutatod ki a szerelmedet

A pszichológus, szexuálterapeuta és művészetterapeuta végzettségű Gazdóf Réka azért érkezett a Femcafe.hu szakértői csapatába, hogy tanácsokkal lásson el téged a szerelemmel, párkapcsolati témákkal és persze a szexszel kapcsolatban. Első írásában arra mutat rá, nem mindegy, hogyan fejezzük ki a másik felé szeretetünket. Te milyen szeretetnyelvet beszélsz?

Mindenki másképpen szerelmes

A szeretet és a szerelem érzései egyénspecifikusak, a logika számára megfejthetetlen kódrendszerek. Ezért van az, hogy sokszor nem tudjuk leírni, szavakba önteni miért is bolondulunk valakiért. Nem igazán lehet definiálni ezt az érzést, hiszen mindenki másként éli meg a szerelmet. Ahogyan megéléseinkben, úgy abban is különbözünk, milyen formában fejezzük ki érzéseinket, és egyénenként változó az is, hogyan, milyen módon vágyjuk a törődést, odafigyelést és gondoskodást.Gary Chapman, Az öt szeretetnyelv című művében 5 formáját különböztette meg annak, ahogyan az emberek leginkább igénylik, és ahogyan leggyakrabban kifejezik a szeretet.

Ezek a következők: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékok, szívesség, testi érintés.

Mit jelenthetnek ezek a fogalmak lelki szinten? Mi az, amit egy- egy dicséret, átbeszélgetett este, egy, meglepetés cetli, vagy egy ölelés valójában takar?

A szeretetnyelv ”jelentése”

Az elismerő szavak szabad fordítása a következő lehetne: ”Értékelem azt, hogy vagy, nem tekintelek evidensnek sem téged, sem azt, amit teszel értem.”

A minőségi idő jelentése: ”Itt vagyok, jelen vagyok a számodra, megtartalak a figyelmemmel. Biztonságban vagy mellettem.”

Az ajándékok túlmutatnak a tárgyakon és a következőt közvetítik: ”Nem csak úgy ”vagyok” melletted, hallom, értem, amit mondasz, figyelek Rád, és a rezdüléseidre, ezért észreveszem, hogy mire vágysz.”

A szívesség lehet akár egy kávé, amelyet ágyba viszünk a kedvesünknek, vagy egy mosogatás, ennél azonban sokkal többet takar: ”Nem vagy egyedül a hétköznapokban sem. Együtt viseljük a terheket, támasz vagyok a számodra!”

A testi érintés, mely alapvető feltétele a lelki jóllétünknek a következőt közvetíti a másiknak: ”Közel vagyok, szeretlek, hát hozzád érek, hogy fenntartsam a köteléket. Érezheted, hogy ölelésemmel óvlak, és kifejezem az összetartozásunkat.”

Az öt forma közül elképzelhető, hogy mindegyiket aktívan használjuk, vagy csak párat közülük. Van azonban egy, amely a legérthetőbb számunkra. Ez a fő szeretetnyelvünk.

Lapozz, Gazdóf Réka cikke a következő oldalon folytatódik!

Fotók: flickr.com, vamshare.com

Oldalak

Bed&Love
Lifestyle
Az emberek számára is tanulságos a cica története, talán nem véletlen, hogy ilyen sokakat meghat.
Lifestyle
Azt hitted, ilyen csak a filmekben fordulhat elő? Sajnos nem így van! Amikor Esther-Louise Heij fia úgy döntött, felkutatja a genetikai apját, álmában sem gondolta volna, hogy olyan sötét titokra...
Egészség
A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) a koncentráció hiányán túlmutató tüneteket is okozhat, sőt, egészen változatosakat.