Figyeld a jeleket! Ha ezeket csinálja a párod, biztosan társfüggő

Talán nem gondolod nagy ügynek, pedig az egész kapcsolatotokat tönkre teheti ez a fajta viselkedés.

Jó veled, de egyedül sem rossz

Egy egészséges párkapcsolat titka abban rejlik, hogy bizonyos szinten támaszkodunk egymásra, de egyes párok olykor szélsőséges szintre juthatnak el, amivel végül elérik azt a pontot, amit már a szakértők kodependenciának, vagyis társfüggőségnek neveznek. "Ez egy mérgező állapot, mert ahelyett, hogy a pár tagjai felelősséget vállalnának saját érzéseikért és cselekedeteikért, az egyik partner vállalja ezeket a felelősségeket a másikért” - mondja Lesli Doares, a Blueprint párkapcsolati szakértője. "Mikor egy ilyen kapcsolatban vagy, identitásod annyira felborul a társaddal, hogy teljesen elfeledkezel önmagad azon részéről, aki valójában vagy" - magyarázza a probléma gyökerét a coach.

Nagyon nehéz átlátni, hogy valójában miről van szó, hiszen a legtöbb ember, aki ilyen kapcsolatban él, meggyőzte magát arról, hogy egy hihetetlenül intim közegben van, olyan mélységeket tapasztal meg, amelyeket korábban nem - az egyéniség feladása végülis, elég meghatározó élmény lehet. „Az igazi intimitás két független, teljesen kialakult ember között valósulhat meg, akik bár úgy döntenek, hogy együtt vannak, mindig van egy önálló, saját céljuk is az életükben" - rögzíti a tréner.

A társfüggőség legjellemzőbb jelei

Ha már legalább egyszer elgondolkodtál azon, hogy egy függő kapcsolatban vagy-e benne, mindenképpen olvasd el az alábbi listát, amelyben 5 pontban gyűjtötte össze a szakértő a figyelmeztető jeleleket. Elképzelhető, hogy te is ilyen párkapcsolatban élsz, anélkül, hogy észrevennéd.

1) A nagyra nőtt csecsemő

Egy kapcsolat kicsit az egymásra utaltságról is szól, de ne feledd, te első sorban a párja, a szerelme, vágyai tárgya vagy a másiknak, nem pedig az anyukája. Ha úgy érzed, hogy jóformán állandóan szüksége van a partnerednek arra, hogy folyamatosan konroll alatt tartsd, akkor villanjon fel a fejedben az a bizonyos piros lámpa! "Ha neked kell minden alkalommal megbizonyosodnod arról, hogy párod felébredt-e időben, elindult-e dolgozni vagy éppen neked kell emlékeztetni a legalapvetőbb dolgokra, minthogy menjen el fogat mosni, rakja el a bérletét és ne hagyja égve a lámpát, akkor bizony nagy a gond" - mondja Lesli. A másik fél infantilitása ugyanis látszólagos, csak a figyelmed és a törődésed kierőszakolását szolgálja, valójában ő is képes ellátni mindent úgy, ahogyan egy normális felnőtt ember, de ha veled folyamatosan azt érezteti, hogy szüksége van rád, akkor hamar magához láncolhat. Ez az érzelmi manipuláció magas iskolája, mégis a legtöbben teljesen tudattalanul csinálják, így észrevenni sem könnyű.

2) Konfliktuskerülés

Minden kapcsolat kompromisszumot igényel, de nem kell mindig mindenben egyetértenetek. Ha valamelyik fél állandóan meghunyászkodik, hogy elkerülje a konfliktust, mert attól fél, hogy máskülönben a partnere elhagyja, egy újabb komoly jelet azonosíthatunk a kapcsolatban, ami a társfüggőségre utal. "Egy érett és egészséges pár életében az alkalmi nézeteltérések az élet velejárói, abszúlt nem normális, ha valamelyik fél állandóan alárendeli a véleményét a másiknak" - fogalmaz a szakértő.

3) Hasonulás a másik személyiségével

Bizonyos mértékig hatunk a párunkra és befolyásolhatjuk a gondolkodását is, de valójában az emberi viselkedés kiszámíthatatlan, nem uraljuk a másik elméjét. A függő viszonyokban úgy érzi magát az ember, hogy csak azt tudja elfogadni igazságként, amit a partnere mond és még ha nem is ért feltétlenül vele egyet, el kezd hinni benne. „Amikor valaki kikényszeríti, hogy felelősséget vállalj a viselkedéséért, még inkább függővé tesz. Ez egy ördögi kör".

4) Behálózott gondolkodás

Jó dolog néha kibeszélni a barátokkal a párkapcsolati történéseinket, de ha kizárólag a kedvesünk a beszélgetés állandó témája, akkor ez egy másik komoly jele lehet annak, hogy úgy érzed, nem létezik már olyan oldalad, ami a partneredtől független. „Ő számodra az univerzum központja, és egyszerűen csak körülötte keringenek a gondolataid” - mondja Doares. A legdurvább esetekben már nem csak akkor van lelkiismeret furdalásod, ha nem beszélsz róla, hanem akkor is, ha nem gondoltál rá. Ne feledd, jogod van az elméd szabadságához, ezt sose tedd függővé senkitől! A barátaid is hamar rádunnak majd, ha folyton csak a párodról tudsz beszélni.

5) Hangulattapadás

Egy egészséges viszonyban normális, hogy idegesnek érzed magadat, ha partneredet valami feldühíti - ugyanakkor fontos, hogy másképp tudd szemlélni a napod azon részét, amiben ő nem szerepel. „Ki kell építened egy egészséges határt, hogy megőrizhesd a saját hangulatodat, hogy ne engedhesd meg a másiknak, hogy végletes befolyással legyen rád” - írja könyvében Leslie. "Ha úgy érzed, hogy a te dolgod, hogy megpróbáld kihúzni a partneredet a savanyú hangulatából, jobb, ha tudod, ez nem fog működni” - mondja a szakértő, aki szerint csak saját magunknak tartozunk elszámolással lelki állapotunkkal kapcsolatban.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak