Itt a magyarázat: Ezért lépnek félre a magyarok

A kutatás során 1600 hűtlenkedni vágyó társkeresőt kérdeztek meg.

Titkos viszonyok

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a párkapcsolat mellett futó románcok kérészéletűek, leszögezhetjük, hogy ezeknek a liezonoknak sem csak pár hét vagy hónap a kifutása. A legkitartóbbak a titkos viszonyok során a városban élő férfiak, ugyanis negyedük számolt be arról kutatásában, hogy 10 évnél hosszabb ideig tartott fent ilyen jellegű házasságon kívüli kapcsolatot mással. A fővárosi nőknél ez jellemzően csak 1-2 évet jelent. A hosszabb ideig hűtlen férfiakra és nőkre egyaránt elmondható, hogy többnyire 2-3 gyerekük van, és kölcsönös érzelmekre alapozzák titkos kapcsolatukat. Meglepő eredmény, de a megkérdezett hűtlenkedők állítása szerint kalandjaiknak csupán pár százaléka ért véget lebukás miatt. Úgy látszik a 21. századra az inflagranti fogalma már kihalóban van.
A kutatás másik lényeges megállapítása, hogy párkapcsolataink csupán 2%-a ér véget valamelyik fél félrelépése miatt. Nem tűnhet soknak, de egyáltalán nem elhanyagolható arány. A nők egyébként jóval aktívabbak, ha szakításra kerül sor, az esetek nagy részében ők a kezdeményezők, hogy lezárják a kapcsolatot, tartós párkapcsolat és szeretői viszony esetén is.

Bűntudat nélkül

A kutatásban résztvevők többsége sejti vagy biztosan tudja, hogy megcsalta a párja. A nők többségének jobb a megérzése a férfiakénál és nagyobb eséllyel jönnek rá, ha a párjuk félrelépett. A kutatás egyik legmeglepőbb eredménye, hogy a félrelépők harmada egyáltalán nem érez empátiát megcsalt társa iránt, és nincs bűntudata a félrelépés miatt és a megbánást tanúsítók is hamar túlteszik magukat a történteken. Jellemzően az idősebb korosztály az, amelyik kevésbé csinál lelki problémát abból, hogy félrelépett. Nem gondolnánk, de a férfiak azok, akik közül többen számoltak be arról, hogy bűntudatot éreztek korábbi hűtlenkedésük során, a nők kevésbé lelkiznek ezen.

Mi számít megcsalásnak?

A kutatásban résztvevők harmada szerint az, ha rendszeresen ágyba bújik mással (is). Minden negyedik válaszadó szerint az a megcsalás, ha párkapcsolata mellett párhuzamosan egy szinte ugyanolyan jellegű kapcsolatot tart fent, még ha ezt nehéz is elképzelni azoknak, akik még sosem voltak ilyen helyzetben. Az egyszeri félrelépést csupán 20% tartja megcsalásnak, de a mással csókolózás vagy a másról ábrándozás már nem számít annak. Tehát, ha egy céges buliban sikerül összegabalyodnia egy kollégájával, az a „profi” hűtlenkedők szerint még egyáltalán nem esik a megcsalás kategóriájába, csak ha utána rendszeresen lefekszenek egymással.

Lapozz tovább!

Fotók: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2
Ez a tartalom olyan elemeket is tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A javasolt szűrőprogram ide kattintva elérhető.