Ezzel jár az élettársi kapcsolat: Nem olyan jó, mint amilyennek tűnik?

Sokan választják, de csak kevesen tudják a részleteket ezzel kapcsolatban.

Egyre többen élnek élettársi kapcsolatban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016 végén végzett egy felmérést Magyarországon, amelyből kiderült, a 2,7 millió magyar család csaknem 18 százalékát az élettársak teszik ki. Az ilyen párkapcsolatok száma meghaladta a 483 ezret. Ez 19 százalékkal több, mint amennyi 2011-ben volt. Az élettársi kapcsolat azért olyan népszerű, mert nem kell hozzá papír, elég az a tény, hogy a két fél közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben él.

"Sokan mégsem tudják, hogy az élettársi kapcsolatot a törvény nem ismeri el a házassággal egyenértékűnek, még csak családjogi kapcsolatnak sem. Arról is kevesen hallottak, hogy az élettársak nem számítanak közeli hozzátartozónak, nem törvényes örökösei egymásnak és nem keletkezik közös vagyonuk" – mondta dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Hozzátette, sokan a hagyatéki eljárás során szembesülnek azzal, hogy végrendelet hiányában nem kapnak semmit volt párjuk után, sőt az is előfordulhat, hogy az addigi otthonukból is ki kell költözniük. Az sem igaz, hogy 15 év együttélés után örökölhetnek egymás után a felek. Ezért fontos, hogy a pár élettársi vagyonjogi szerződést kössön, így megúszható az évekig tartó pereskedés a többi családtaggal, örökössel.

Közjegyzői élettársi nyilatkozat? Miért lehet rá szükség?

  • az élettárs elhalálozásakor fontos lehet
  • munkahelyi támogatás igénybevételéhez
  • önkormányzati lakbérkönnyítés
  • lombikprogramhoz is kellhet
  • élettárs kórházi kezeléséről csak ezzel adnak ki adatot

Az élettársi kapcsolat bizonyítását megkönnyítheti az is, ha a felek kérik az élettársi kapcsolat fennállásáról szóló közös nyilatkozatuk bejegyzését a közjegyzők által vezetett közhiteles Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába (ÉNYNY). Ilyen nyilatkozatot eddig 7410 pár tett Magyarországon, ez a szám egyre növekszik.

Fotó; Leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!