Egészség

Összefogás a lágyrész daganatok korai felismeréséért – elindult a "Golflabda-kampány"

A ritkábban előforduló tumorok kiszűrése nincs a köztudatban, így gyakran elhúzódik a diagnosztika. Így van ez a lágyrész daganatok esetén is, amelyek korai felismerése azért is kulcsfontosságú, mert az ilyen tumorok csak sebészi úton gyógyíthatóak eredményesen.

Dr. Moravcsik Bence Balázs - ortopéd, traumatológus szakorvos, gerincgyógyász

Már gimnazistakánt elköteleztem magam a gyógyítás mellett. Hiszem, hogy a páciens bizalmának elnyerése a legfontosabb, hiszen az együttműködése nélkül a gyógyulás is tovább tart. Nagy hangsúlyt fektetek a kölcsönös párbeszédre, a közérthető kommunikációra. Az emberi testben minden mindennel összefügg, ezért a mozgásszervi panaszok felderítése mellett a pszichét sem hagyom figyelmen kívül. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Elindult a Golflabda-kampány

Daganatos betegségek esetén mindig a korai felismerés és az időben megkezdett kezelés a gyógyulás kulcsa. Ennek érdekében számos rákszűrő vizsgálat és program elérhető napjainkban, azonban sajnos ezek csak a leggyakoribb fajtákra koncentrálnak (pl.: mellrák, tüdőrák, prosztatarák, méhnyakrák, melanoma, stb.).

Ortopéd szakorvosként sajnos többször szembesültem már olyan esettel, amikor nem ismerték fel időben a lágyrész szarkómát és már a sebészi megoldás, illetve az onkológiai kezelés sem hozott végleges gyógyulási eredményt. Ezért kezdeményeztem egy prevenciós célú összefogást a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájával, ahol az elmúlt 15 év tapasztalata szintén azt mutatja, hogy a végtagi lágyrész szarkómás betegek nagyon későn, és/vagy nem megfelelő kezdeti terápia után kerülnek ellátást nyújtó központba.

Miről szól a mostani kampány?

A Golflabda-kampány elsősorban a háziorvosokat célozza, ugyanakkor igyekszünk felhívni az átlagemberek figyelmét is, hogy időben forduljanak orvoshoz, ha panaszuk van. A Golflabda kampány ötlete Angliából, Rob Grimer professzortól származik, aki az idén 30. alkalommal megrendezett EMSOS (Európai Mozgásszervi Onkológiai Társaság) kongresszusán személyesen is támogatta a magyarországi kampány indítását.

A kampány lényege, hogy a háziorvos gondoljon a lágyrész szarkóma veszélyére és gyanú esetén indítsa el a megfelelő vizsgálatokat. A golflabda azért képviseli ezt a gondolatot, mert ez az a méret, amely felett a szarkóma nagy valószínűséggel rosszindulatú, tehát sürgősen sebészi beavatkozás és onkológiai gondozás szükséges.

Mik azok a lágyrész szarkómák? Lapozz!

Fotó: BMM

Oldalak

Egészség
Sztárok
Zsurzs Kati, a népszerű magyar színésznő 1993-ban távozott a Thália Színházból: a teátrum vezetését ekkor vette át Törőcsik Mari és Schwajda György, s a két színházi nagyágyú úgy ítélte meg, hogy a...
Fashion&Beauty
A 21 esztendős sztárcsemete természetes báját és magabiztos stílusérzékét is édesanyjától örökölte.
Lifestyle
Hűséges társat keresel a mindennapokra? Ezekkel a négylábúakkal nem foghatsz mellé. Íme!