Görcsölnek az ujjaim, mi lehet az oka?

Az ujjak görcsös összehúzódása, fájdalma sajnos nem ritka probléma napjainkban. A kiváltó okok is igen sokrétűek lehetnek, ezért sokan nem tudják, hová érdemes fordulni a panaszukkal. Az információhiány pedig gyakorlatilag egyenes utat jelent a vizsgálat halogatásához, ami általában csak ront a helyzeten. Ezért most összeszedtem a leggyakoribb okokat és a hozzájuk tartozó tanácsokat, annak reményében, hogy segítséget nyújthatok a megoldás megtalálásában.

Dr. Vághy Beatrix - neurológus főorvos és homeopátiás szakorvos

Húsz éve végeztem a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, jelenleg a Honvédkórház idegsebészetén dolgozom főállású neurológusként, illetve a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben neurológusként és homeopátiás szakorvosként. A gyógyításban nálam mindig a hagyományos orvoslás áll az első helyen, de ha ez eredménytelen, felkínálom a komplementer gyógyászatban rejlő lehetőségeket. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Gyakran megerőltetés után jelentkezik a görcs

Az ujjgörcs vagy kézgörcs legáltalánosabb oka az izmok megerőltetése. Gyakran fordul elő háziasszonyoknál nagytakarítás, szőnyegtisztítás, súrolás után. Kísérheti gyengeség-érzés is, azonban pihentetésre általában 1-2 napon belül elmúlnak a kellemetlen panaszok. Ajánlott ilyenkor magnéziumot és kalciumot szedni, melyek segítik az izmok és ízületek regenerációját. Amennyiben a tünetek mégsem csillapodnak pár nap alatt, hanem esetleg rosszabbodnak, felmerül az ínhüvelygyulladás veszélye. Ilyen esetben mielőbb keressünk fel ortopédus vagy kézsebész szakorvost.

Előfordul, hogy az ujjak görcsös fájdalma nem valamilyen különös megerőltetés után, hanem éjszaka jelentkezik, sőt, a panaszra fel is ébredünk. Általában ehhez a fajta görcshöz zsibbadásérzés, esetleg izomgyengeség is társul. Ilyenkor idegi eredetű probléma állhat a háttérben, például alagút-szindróma. Első lépésként neurológus szakorvos felkeresése ajánlott, aki a szükséges vizsgálatok elvégzése után felállítja a pontos diagnózist és célzott kezelést javasol.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!