Egészség

A folyadékhiány riasztó tünetei - Ezt figyeld magadon

Testünknek kb. 75%-át alkotja víz, így magas arányban megtalálható létfontosságú szerveink sejtjeiben, vérünkben, ízületeinkben és porckorongjainkban, kulcsszerepet játszik az anyagcserénkben, az agyi folyamatokban, és alapvetően szervezetünk normál működésében. Vízháztartásunk azonban folyamatosan változik: szervezetünk vizet használ fel, ürít ki, melyet pótolni szükséges.

Dr. Moravcsik Bence Balázs - ortopéd, traumatológus szakorvos, gerincgyógyász

Már gimnazistakánt elköteleztem magam a gyógyítás mellett. Hiszem, hogy a páciens bizalmának elnyerése a legfontosabb, hiszen az együttműködése nélkül a gyógyulás is tovább tart. Nagy hangsúlyt fektetek a kölcsönös párbeszédre, a közérthető kommunikációra. Az emberi testben minden mindennel összefügg, ezért a mozgásszervi panaszok felderítése mellett a pszichét sem hagyom figyelmen kívül. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Mennyi az ajánlott napi folyadékbevitel mennyisége?

Átlagosan a szervezet napi folyadékszükséglete 2,5 liter. Ezt természetesen nem kizárólag vízzel és italokkal kell bevinni, az elfogyasztott ételek víztartalma is beleszámít. Ugyanakkor ezt a folyadékmennyiséget gyakorlatilag fel is használjuk egy nap alatt. Nyáron azonban akár drasztikusan is megnőhet szervezetünk vízszükséglete, hiszen a hőség miatt sokkal többet izzadunk. Ilyenkor figyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, hiszen akár 2 liter vizet is veszíthetünk egyetlen óra alatt! Ha szomjas vagy, már késő: mire szomjas lesz az ember, addigra már kialakult a folyadékhiány. Ez persze nem akut kiszáradást jelent, inkább egy krónikus dehidratáció első lépése. Ha nem figyelünk rá, akár komoly tünetek is kialakulhatnak a vízhiánytól!

Mi történik, ha nem iszunk eleget?

  • Fáradékonyság és koncentrációs zavar jelentkezik, esetleg levertséget is tapasztalhatunk.
  • Fejfájás vagy akár migrén is jelentkezhet.
  • Emésztési zavarok, székrekedés léphet fel.
  • A besűrűsödött vér miatt nő a vérnyomás és a pulzusszám.
  • Ízületi fájdalmak, valamint komoly nyaki és deréktáji fájdalom is jelentkezhet, előzetes megerőltetés nélkül.
  • Bőrünk kiszáradhat, viszkető érzés, bőrérzékenység tapasztalható, valamint felgyorsul a bőr öregedése is.

Ezek a panaszok bárkinél megjelenhetnek és legtöbbször nem is sejtik, hogy a vízháztartás felborulása áll a háttérben! Pedig sok esetben csak pár pohár víz kell a nyári fej-, nyak-, derék- vagy hasfájás megelőzéséhez!

Hogyan emlékeztethetem magam az ivásra? Lapozz!

Fotó: pixabay.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Mikes Anna és Krausz Gábor hamarosan visszatérnek Magyarországra az Ázsia expressz forgatásáról. Remélhetőleg csak pozitív élményekkel gazdagodtak odakint.
Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...
Sztárok
A Buckingham-palota újra és újra azt kommunikálja, hogy Károly király jól van, kezelése pedig remekül halad, ugyanakkor mintha maga az uralkodó egyre inkább aggódna.