Lifestyle

20 éves a Harry Potter magyar kiadása

A Lapozz a 99-re! podcast új epizódjában Szabados Ági Balázs Istvánnal, a Harry Potter könyveket Magyarországon kiadó cég tulajdonosával beszélget, majd Viczián Ottó mutatja be kedvenc regényét. A héten Ági saját könyvét is ajánlja.

Lapozz a 99-re!

Könyves podcast Szabados Ági műsorvezetésével. A műsorban hétről-hétre történeteket mesélünk írókról, olvasókról, könyvekből és könyvekről. Minden adásban egy híresség ajánlja élete könyvét és Ági is megosztja aktuális kedvencét. Elmondjuk mit olvass, mit ne olvass.

Egy varázslatos könyv

Húsz éve, két évvel az angol kiadás után, 1999 novemberében jelent meg Magyarországon a Harry Potter első része. Néhány évvel később a világ és a magyar fiatalok többsége már imádta a várzslós sorozatot, sőt nem túlzás azt állítani, együtt nőttek fel Harryékkel és az egész varázslóvilággal. Olyan közös történet ez, ami összehoz ismeretleneket is. Hiszen ha azt mondjuk 9 és háromnegyedik vágány vagy Roxfort, vagy Voldemort - senkinek sem kell elmagyarázni, miről beszélünk. A könyvsorozat akkora hatással volt a kultúrára, hogy a New York Times a Harry Potter miatt változtatta meg mértékadó bestseller listáját és készített külön gyerekkönyves listát. Ráadásul mindent megváltoztatott ez a sorozat, amit addig a gyerekek olvasási szokásairól gondoltunk, hiszen milliók kezdték el újra könyvet olvasni csak a Harry Potter miatt. Húsz évvel ezelőtt az Animus kiadó vezetői hittek a Harry Potterben, így megvásárolták a magyar jogokat. Balázs Istvánnak és feleségének Gábor Anikónak köszönhetjük, hogy itthon is követhettük a sorozatot. Az adásban Balázs Istvánnal beszélgetünk arról, hogyan akadtak rá a könyvre, miért döntöttek úgy kiadják, hogyan kerestek és találtak fordítót és hogyan alakította át az életüket a varázslóvilág meghonosítása.

Heti kedvencek

Az adás második vendége Viczián Ottó, aki élete meghatározó olvasmányának Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember című könyvét választotta. A színművész nemcsak erről a regényről, hanem Gárdonyi Gézáról is mesél. Az adás végén Szabados Ági kivételesen saját könyvét, a Van már időd olvasni című olvasónaplót mutatja be. A könyv azoknak készült, akik annyira szeretik és tisztelik a könyveiket, hogy hajlandók rászánni arra is az időt, hogy tudatosan vezessék olvasámányélményeiket egy naplóban, de azoknak is érdekes, akik motivációra szorulnak, mert még mindig úgy érzik, nincs idejük olvasni.

Az adást itt hallgathatod meg:

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Krisztusi korba lépett hazánk egyik leghíresebb koncertzenekara, akiket a Budapest Park nyitó sajtótájékoztatóján kérdeztünk az évek óta töretlen népszerűségük titkáról és közelgő terveikről.
Lifestyle
Az anyaság csodálatos utazás, amelyről a közbeszédben az elmúlt évtizedekben szinte csak pozitív véleményt illett megfogalmazni. Szerencsére ma már nem így van; beszélhetünk és kell is beszélnünk...
Lifestyle
Van egy három összetevős házi csodaszer, amely segítségével örökre búcsút inthetsz a konyhádban ólálkodó muslicáktól és legyektől.