Absztrakt mézeskalács
Bemutatom Nektek az idei Karácsony legújabb édességét, az absztrakt mézeskalácsot!
Ugye milyen aranyosak?! Pontosan ezért szeretek sütni-főzni, mert nincs, ami határt szabjon a kreativitásnak. Idén, nálunk így készül a mézeskalács! Próbáljátok ki Ti is!
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Blogomban megmutatom, hogyan lehet a gyerekek segítségével minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. A Konyhatündér című gasztroműsor 2. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.
Absztrakt mézeskalács
Hozzávalók:
- 150 g mandulaliszt
- 130 g finomszemű zabkorpa
- 2 csipet só
- 1 darab vanília rúd, kikapart belseje
- 1 darab tojás
- 11 evőkanál méz
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 65 g kókuszolaj
- 1 csipet szódabikarbóna
- 60 g étcsokoládé (min. 75%-os) + 1 tk. kókuszolaj
DÍSZÍTÉSHEZ- CUKORMÁZ:
- tojásfehérje
- porcukor (tojásfehérjénként 15-20 dkg porcukor)
- természetes színező anyagok: kakaó, céklapor, répapor
- cukormázadagoló vagy neilonzsák
- fogpiszkáló
Elkészítés:
Keverjük össze az átszitált mandulalisztet, a zabkorpával, sóval, szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel egy nagyobb tálban.
Egy kisebb tálkába tegyük a tojást és keverjük össze a fehérjét a sárgájával. Tegyük hozzá a kókuszzsírt, a mézet és a vanília rúd kikapart belsejét. Az így kapott keveréket, öntsük bele a száraz hozzávalókat tartalmazó tálba. Alaposan dolgozzuk egybe a tésztát. Kézzel is gyúrhatjuk a ragadós masszát. Attól függően, ha a tésztát úgy érezzük, hogy nem áll egybe kellőképpen, adjunk hozzá még mézet.
Helyezzük a tésztát 2 sütőpapír közé és nyújtsuk ki, addig amíg 3-5mm vastag téglalap alapot kapunk belőle. Az így kapott mézeskalács tésztát a hűtőben, 1,5 órára, letakarva ( folpack-kal), pihentetjük. A pihentetés után a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 10-12 percig sütjük 175 fokon, addig, míg látjuk, hogy a szélük elkezdett barnulni. Mielőtt díszítenénk a tetejét, várjuk meg, míg teljesen lehűl a sütemény.
Addig a csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett a kókuszzsírral. A mézeskalács téglalapot vágjuk félbe átlósan és az egyik felét vonjuk be étcsokoládéval, majd várjuk meg míg megdermed. Ez alatt, díszítsük fel cukormáz hóemberekkel a tésztalap másik felét. Ha a csoki megdermedt, tegyünk hasonlóképpen, mint a 7. pontban. Díszítés után vágjuk el a hóemberek mellett a tésztát, hogy asszimetrikus darabokat kapjunk, majd tálaljuk.
CUKORMÁZ KÉSZÍTÉS
Egy tojásfehérjét habbá verünk és hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Annyit teszünk hozzá, hogy sűrű anyagot kapjunk. Miután habverővel felvertük, az állagának sűrű-tejfölszerűnek kell lennie. A mázból vegyünk ki 1-1 evőkanállal és tegyük őket külön kis edényekbe. Az egyikbe szórjunk kakaóport a másikhoz répaport. Ebből lesz a hóember szeme , szája és orra. Használhatunk díszítéshez cukormáz adagolót, vagy egy nejlon egyik sarkát levágva + fogpiszkálót az apró részletek (szemek, orr, száj) kialakításához.