Hirdetés

10 rejtett költség az esküvőn

Az esküvőről mindenkinek a szerelem és a házasság jut eszébe, amíg nem kezdi el szervezni a sajátját. Onnantól ugyanis a pénznyelő kifejezés lesz számára a legközelebbi szó. A rejtett költségek pedig jelentősen megkeseríthetik az esküvő végi elszámolást. Íme 10 ezek közül, amikre érdemes figyelni.

Esküvő - költség vs. befektetés

Mielőtt a pénztárcádba nyúlnánk, először is szögezzük le, hogy az esküvő inkább befektetés a jövőbe, mintsem egy ablakon kidobott pénz. Persze sokan mondják, hogy enélkül az elköltött 4-6-8 millió forint nélkül is nagyszerűen megvannak, de nem véletlen, hogy egy hatalmas fesztivállal kezdődik a házasság. Fontos, hogy erre a napra valóban meghatározó élményként tekintsetek. Így ez a pénz inkább befektetés egy életre, mintsem merő költség.

Rejtett költségek az esküvőn

Csobán Éva esküvőszervezőt kértem meg, hogy szedje össze a 10 leggyakoribb rejtett esküvői költséget, hogy lássuk, mit érdemes elkerülnünk.

1. Nettó vagy bruttó összegre szerződtél?

Az ÁFA összegét a vendéglátásra adott árajánlat többnyire tartalmazza, de a terembérleti díjat, egyes szolgáltatások díját hajlamosak "optikailag csökkenteni" a szolgáltatók úgy, hogy nettó+áfa árat írnak. Ezt mindenképpen egyeztesd le.

2. Foglalót vagy előleget fizettél?

Az alapvető különbség a kettő között, hogy amennyiben meghiúsulna az együttműködés, akkor az átadott összeg visszajár, vagy sem. Amennyiben a felek az adott összeget foglalónak nevezik, azaz az ügylet létrejöttének biztosítékaként adják, abban az esetben a szerződés meghiúsulásáért felelős fél elveszíti azt az összeget. Az előleg esetében egy szerződés egyoldalú megszüntetése esetén is egyszerűen visszakérheti a vevő az előleg összegét, vagy a szolgáltató egyszerűen visszaadja. Nincsenek egyéb jogi következmények, amennyiben nem írtak ilyeneket a megállapodásba.

3. Meddig szól a helyszín bérleti díja és mennyi a hosszabbítási költség?

Meddig tart majd az esküvő? És mi van, ha maradnának a vendégek? Mennyibe kerül a terem, ha még ráhúznátok 1-2 órát? Tegyétek fel a kérdéseket időben!

4. Mi történik a megmaradt (olykor túl sok) étellel, tortával?

Egyes helyeken eleve csomagolják, hogy elvigyétek, míg van, ahol külön pénzt kérnek a csomagolóanyagokért. Sőt, akad olyan helyszín is, amelyik ki sem adja élelmiszerbiztonsági okra hivatkozva.

5. A korlátlan italcsomag hány órás intervallumra érvényes?

Sokan nem kérdezik meg, hogy mikortól folyik Fontana üstjéből a nedű, és meddig tart. Sok esetben a vacsora kezdetétől számított 6-8 órára szerződnek.

A hajtás után: 5 kötelezően egyeztetendő esküvői költség

Fotó: Esküszünk Blog grafika

Oldalak

Szólj hozzá Te is!