"Azt sem tudom, hol áll a fejem" - Interjú Janklovics Péterrel

Júliusban ötödször rendezik meg a Dumafüred Fesztivált. Janklovics Péter elmesélte, ő mivel készül az idén, mit szeret legjobban a programban, és mi mindennel tölti az idejét az addig előtte álló hónapok alatt.

Mi teszi igazán különlegessé, egyedülállóvá a Dumafüredet?

Az, hogy egy kupacban ott van mindenki. Ez alapvetően egy magányos műfaj, de ilyenkor mind együtt vagyunk. Aki teheti, és nem szólítja el a kötelesség, az több napot is ott tölt, így ez számunkra is egy hosszabb együttlét, hiszen egyébként egész évben rohangálunk. A nézőknek pedig azért különleges esemény, mert koncentráltan, nagy dózisban kapják az előadásokat: tíz napon keresztül napi 2-3 alkalommal. Gyakorlatilag a Dumaszínház teljes repertoárját felvonultatjuk.

Te mit szeretsz benne a legjobban?

Egyrészt, hogy ott a Balaton! És persze azt, amiről az előbb beszéltem, hogy ilyenkor mind együtt vagyunk, és azokkal is tudunk találkozni, akikkel amúgy ritkábban jön össze.

Idén már ötödik alkalommal rendezitek meg a fesztivált. Milyen újdonságokkal készültök?

Ami az én szempontból újdonság, az a Belül semmi című kabaré. Nemrég mutattuk be Győrben, jártunk vele Miskolcon is, és még több helyre elvisszük majd, ezek egyike Balatonfüred. Korábban is játszottunk már ott színházi előadást, – A Szomszédnéni odaát van – de akkor még sátorban voltunk, most már a Konferencia Központban tartjuk az előadásokat.

Mesélj kicsit azokról az előadásokról, amikben te is látható leszel!

A Belül semmi a Dumaszínház egyik legújabb produkciója, klasszikus kabaré: különálló jelenetek konferanszokkal összekötve. Kőhalmi Zoli a konferanszié, mi pedig Mogács Dániellel, – aki egyben a rendező is – illetve a Szomszédnéni Produkciós Iroda két tagjával, Tóth Szabolccsal és Bálint Ferenccel négyen játsszuk a jeleneteket. Annyiban azért mégsem klasszikus, hogy a jelenetek meglehetősen szókimondóak. A másik előadás, a Duma Swing évek óta nagy sikerrel megy. Egy zenés produkcióról van szó, amely Kovács András Péter ötletéből született; vele és Illés Ferenccel közösen mutatjuk be.

Mennyiben különbözik a Dumafüred közönsége az általában megszokottól? Ugyanaz az összetétele?

Nem feltétlenül. Akik tudnak róla, azok a szomszédos falvakból is ellátogatnak hozzánk, de ott vannak persze a fürediek és az éppen a környéken nyaralók. A törzsrajongóink végig velünk vannak, de ilyenkor sokkal szélesebb körből kerülnek ki a nézőnk, mint itt, Budapesten.

Végignézitek ilyenkor egymás előadásait?

Igyekszünk.

Lapozz, az interjú a második oldalon folytatódik!

Fotó: Georgij Merjas

Oldalak

Lifestyle
Sokan kihagyják ezt a jelentéktelennek tűnő, ámde annál fontosabb lépést a sonkafőzés során. Vajon te is itt hibáztál eddig?
Sztárok
Ha ezt túl fogja élni Krausz Gábor és Mikes Anna szerelme, akkor valószínűleg mindent. A sztárpáros igyekezett megnyugtatni a rajongókat.
Sztárok
Gal Gadot nem sokat beszél a magánéletéről, így senkit sem lepett meg, mikor kiderült: nemrég a legnagyobb titokban hozta világra negyedik gyermekét. A DC sztárja most friss fotóval jelentkezett az...