Fejedelmi hétvégi ebéd: lazac steak tormás-kapros uborkával

Ha unod már a magyaros fogásokat, ez a felejthetetlen lakoma biztosan az ínyedre lesz.
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Lazac steak tormás-kapros uborkával
Hozzávalók:
- 1 csokor friss kapor
- 2 db saláta uborka
- 2 db lazacfilé
- 1 fél szár friss torma
- 1 db citrom
- 100 g vaj
- 2 dl zöldségalaplé
- 1 dl habtejszín
- 5 kis szem lila burgonya
- só, bors
Elkészítés:
Uborka saláta:
- A saláta uborkát hosszában félbevágjuk, a magokat kiskanállal kivájjuk, majd 1 cm-es csíkokra vágjuk.
- Egy serpenyőben vajat és olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk az uborka csíkokat és kicsit megpirítjuk.
- Az uborkákat papírtörlőre tesszük, majd a maradék zsiradékhoz öntjük az alaplevet és amint besűrűsödött, hozzáadjuk a tejszínt.
- Ha az uborka lehűlt, sózzuk, majd a sűrű szószhoz adjuk és az egészet összemelegítjük, kaporral ízesítjük.
Lila burgonya köret:
- A hideg tejszínt habbá verjük, majd hűtőben pihentetjük. Eközben megfőzzük a lila burgonyákat.
- Ha a tejszín kellőképpen lehűlt hozzá reszeljük a tormát és ízlés szerint sóval, borssal, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd újra felverjük a tejszínt a fűszerekkel.
Lazac steak:
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, eközben a lazacunkat sózzuk, borsozzuk, majd a bőrével lefelé kérgesítjük. Oldalanként 4 - 5 percig sütjük, hogy szép rosé színe legyen.
Tálalás:
- Félbe vágjuk a kis lila burgonyákat és egy kiskanál segítségével vájunk a közepébe egy kis lyukat, így tökéletesen megtölthetjük a tormás tejszínünkkel és tálalhatjuk is a lazac mellé a kapros uborkasalátával együtt.






























