Farsangi szalagos fánk
Február kedvenc nyalánksága, ami nélkül nem telhet el a szezon.
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 6. évada minden szombaton délelőtt a TV2 és vasárnap FEM3 csatornákon.
Farsangi szalagos fánk
Hozzávalók:
Fánk:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 db tojássárgája
- 2 ek porcukor
- 1 tk rum
- 1 csipet só
Egyéni hozzávalók:
- olaj
- lekvár
Elkészítés:
- Egy csipet cukorral 1 dl tejet langyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, sót, olvasztott vajat, tojássárgáját, rumot és a felfuttatott élesztőt és a maradék szoba hőmérsékletű tejet.
- Alaposan összedagasztjuk. Ha nagyon ragad, lisztet keverünk még hozzá.
- Folpackkal letakarjuk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- A tésztát lisztezett felületre borítjuk és 1,5 cm vastagra nyújtunk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
- Ha kiszaggattuk az összeset, konyharuhával letakarjuk őket és 20-30 perc alatt újrakelesztjük.
- Közepesen meleg olajban a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.
Tálalás: Porcukorral meghintve lekvárral tálaljuk.