A nagyi almás pitéje dióval és sós karamell öntettel

Isteni almás finomság pont úgy, ahogy a nagyi készíti!

Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya

Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 5. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.

A nagyi almás pitéje dióval és sós karamell öntettel

Hozzávalók:

SÓS KARAMELL

  • 200 g Cukor
  • 100 g Vaj
  • 200 ml Tejszín
  • 1 kk Tengeri Só

ALMÁS PITE

  • 1 kg Alma reszelve
  • 2 tk Fahéj
  • 1 tk Őrölt szegfűszeg
  • 1 db Citrom reszelt héja
  • 1 kanál Friss citrom leve
  • 1 zacskó Vaníliás cukor
  • 50 dkg Finomliszt
  • 20 dkg Margarin
  • 1 zacskó Sütőpor
  • 1 kis pohár Tejföl
  • 200 g Cukor
  • 1 marék Apróra vágott dió
  • 2 ek Zsemlemorzsa

EGYÉNI HOZZÁVALÓK

  • Ízlés szerint darált dió

Elkészítés:

SÓS KARAMELL:

  1. A cukrot lassú tűzön hevítjük, míg aranybarna nem lesz (Az elején adhatunk hozzá egy kis vizet is).
  2. Ezt követően hozzáadjuk a felkockázott vajat és lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább.
  3. Miután a vaj és a cukor egy egységes állagot alkot, hozzáadjuk a tejszínt, illetve egy kis kanál sót.
  4. Összefőzzük, majd 2-3 perc múlva levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  5. Ezután leszűrjük az apró kis cukor darabkákat és egy edénybe tesszük, hűtőbe tároljuk.

ALMÁS PITE:

  1. Az almát lereszeljük és ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel, illetve a citrom héjával és levével.
  2. Ízlés szerint keverhetünk a töltelékbe cukrot és vaníliás cukrot is.
  3. Állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét.
  4. Összekeverjük a száraz alapanyagokat a tésztához, majd belereszeljük a citrom héját és a hideg margarint. Hozzáadjuk a tojást, illetve a kisdoboz tejfölt.
  5. A kidolgozott tésztát kétfelé vesszük és kinyújtjuk. Az egyik lapot tepsibe rakjuk és megszórjuk zsemlemorzsával kevert darált dióval, majd erre kanalazzuk az almás tölteléket és befedjük a másik lappal, amit villával kissé megszurkálunk.
  6. 180°C-on aranybarnára sütjük. A sütés vége előtt 5 perccel kivesszük és megkenjük tojással, majd megszórjuk a durvára vágott dióval a tetejét.
  7. Miután elkészült, hagyjuk kihűlni szeletelés előtt majd sós karamellel tálaljuk.
Fotók: Komáromi Annamária

Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!