Home&Design

Tökéletes eszköz a tavaszi nagytakarításhoz: a telefonodon láthatod, hol nem takarítottál még

A Dyson bemutatja új, kiterjesztett valóság (AR) megoldását, ami megmutatja, hol takarítottunk és hol nem.

Közeledünk a tavaszi nagytakarítások időszakához és legtöbben talán úgy gondoljuk, hogy ez sima ügy. Mégis, közelebbről megnézve bizony sokszor nem vagyunk elég alaposak, és kihagyhatunk számos fontos területet. Nehéz a székek, ágyak lábai között, a bútorok alatt vagy éppen otthoni szőrös kedvenceink után igazán alaposan takarítani. A Dyson új megoldásával viszont egyszerűen elkerülhetjük, hogy bizonyos részeket teljesen elhanyagoljunk, míg más részeket duplán porszívózzuk fel. A megoldás így növeli a munkánk a hatékonyságát, miközben időt is megspórolhatunk.

A takarítás technológiája

Inspirációt merítve a Dyson 360 Vis NavTM robotporszívó működési rendszeréből az új Dyson CleanTrace™ segít a felhasználóknak módszeresen és okosabban takarítani. A megoldás valós időben, AR (kiterjesztett valóság) megjelenítéssel tájékoztat arról, hogy hol porszívóztunk már és mely helyeket hagytuk ki esetleg, egyértelmű választ adva a "biztosan takarítottam már itt?" kérdésre.

A Dyson CleanTrace™ különböző fejlett technológiákat kombinál az „okosabb” és alaposabb takarításhoz. A felhasználó telefonjából származó „LiDAR” technológia lehetővé teszi a Dyson CleanTrace™ számára, hogy leképezze a szobát, és az AR segítségével megmutassa a takarítási útvonalakat, jelezve azt is, hogy hol jártunk a porszívóval már és mi maradt még ki. A munka végeztével szkennelhetjük a szobát telefon segítségével a digitális képen pedig megnézhetjük, hol rejlenek még azok területek, ahol esetleg nem jártunk. A Dyson Gen5detect beépített technológiája akusztikusan érzékeli és számolja a porrészecskéket, mindez még jobban láthatóvá teszi a takarítás hatékonyságát.

MyDyson applikáció

„Az új fejlesztésünk azon alapul, hogy felismertük: jó néhány területen tanulhatunk a robotporszívók működéséből. Míg a legtöbb ember egyszerűen csak „takarít”, a Dyson robotok pontosan nyomon követik hol porszívóztak már a szobában, és hová kell még menniük. A Dyson CleanTrace™-szel ezt a plusz tudást használjuk fel, ezzel tesszük még „okosabbá” a Gen5detect porszívót, hogy az otthoni takarítás még hatékonyabb lehessen. Mindez könnyedén lehetővé teszi, hogy egészen pontosan lássuk, hol tüntettük el a port és hol nem, ami a beépített részecskeszámláló technológiánkkal együtt bizonyosságot ad arról, hogy a padlónk valóban tiszta” – mondta el Charlie Park, a Dyson Home technológiai alelnöke.

Nem takarítunk túl hatékonyan

A Dyson mérnökei megszállottan foglalkoznak a takarítás hatékonyságának javítását szolgáló új módszerek kidolgozásával. Az átfogó laboratóriumi tesztelés mellett a mérnökök tanulmányozzák az emberek viselkedését, takarítási szokásaikat „frusztrációikat” is. Több száz órát töltöttek az otthoni takarítási szokások megfigyelésével a világ minden táján azt tanulmányozva, hogy mennyi ideig tart egy-egy munkamenet, mennyire hatékony a munka, vizsgálták a különböző porszívózási szögeket és „mozgási mintázatokat”, sőt még azt is, hogy egy felhasználó mennyiszer helyezi le a gépet egy-egy munkamenet során. Mindez hozzájárul a padlóápolási technológia folyamatos innovációjához.

A Dyson kutatásai azt mutatják, hogy az emberek rendszeresen túlbecsülik a takarításra fordított időt. A megfigyelt adatok szerint a munkamenetek körülbelül 80%-a kevesebb mint 10 percig tart, mégis az embereket megkérdezve átlagosan 24 percre becsülik. Ráadásul azt is megfigyelték a kutatók, hogy az emberek általában nem dolgoznak túl hatékonyan – rendszeresen többször is „átporszívózzuk” ugyanazokat a területeket, más helyeket viszont teljesen kihagyunk. A Dyson CleanTrace™ megoldással mostantól mindez megváltozhat. Az új szolgáltatás 2024 júniusától lesz elérhető a felhasználók számára.

Oldalak

Home&Design
Lifestyle
Milliókat ejt ámulatba a nő videó-sorozata. Ez tényleg krimibe illő.
Lifestyle
Ha meghalljuk a zsíros étel kifejezést, legtöbbünknek valószínűleg az egészségtelen gyorsételek jutnak eszébe. Az igazság viszont az, hogy rengeteg olyan zsíros, olajos étel van, amelyekre a...
Sztárok
Jane Austen legendás regényíró munkásságáért egy egész világ rajong, akad viszont néhány különösen érdekes részlet az életében, mely még a legnagyobb rajongókat is megdöbbentheti.