Sztárok

Iszonyú gyötrelmek között teltek a legendás színész utolsó napjai: 57 évesen, 36 kilóra lefogyva vesztette életét

Humphrey Bogart Hollywood aranykorának egyik legnépszerűbb és legtöbbet foglalkoztatott színésze volt, akinek számos felejthetetlen filmet, köztük a Casablancát köszönhetjük.

Túl korán távozott

Humphrey Bogart születésnapja máig vitatémának számít, legalábbis ami a pontos dátumot illeti: a legtöbb forrás szerint 1899. december 25-én született – ez került a végső nyughelyére is –, a színész viszont azt terjesztette magáról, hogy 1900 végén látta meg a napvilágot. Azt azonban biztosan tudni, hogy egy ismert sebész és egy grafikusművész gyermekeként nőtt fel két húgával együtt, s bár eleinte édesapja nyomdokait követve ő maga is orvosi pályára készült, az élete végül máshogy alakult. 1918 májusában besorozták a haditengerészethez: a legenda szerint itt szerezte a felső ajkán látható forradást, amikor az őrizetére bízott rab szökni próbált, és szájon vágta őt a bilinccsel. Leszerelése után hazatért, s hamarosan a színház világában találta magát: első szerepét 1920-ban kapta meg, majd nyolc színpadon töltött év után a filmipar is felfigyelt rá. Számos színpadi- és filmszerep után 1934-ben jött el az áttörés, amikor Arthur Hopkins rendező-producer az Elvarázsolt erdő című filmjéhez szerződtette Duke Mantee, a szökött gyilkos szerepére – innentől pedig nem volt megállás a siker felé vezető úton, egészen a tragikus körülmények között bekövetkezett haláláig. A részletekért olvass tovább a galériában!

Bogart az egész életét a színészi pályafutásának szentelte, melynek már a kezdeti években meglett a gyümölcse: az Elvarázsolt erdő után állandó szerződés írt alá a Warner Brothers stúdióval, és heti 550 dolláros fizetéssel egymás után kapta a gengszterszerepeket. Jéghideg tekintete, görnyedt tartása és gesztusai meggyőzték a közönséget, hogy valóban egy gyilkost látnak a mozivásznon, és még csak meg sem kellett hozzá szólalnia.
Kattints a további képekért!

A magyar állampolgárként született Johnny Weissmüller először sportolóként, majd az eredeti Tarzan filmek legendás főhőseként vonult be a történelembe. A mozisztár sikert sikerre halmozott, végül mégis szegénységben, magányosan távozott az élők sorából.

Leadfotó: John Kobal Foundation/Getty Images
Forrás: Múlt-kor történelmi magazin

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Az egyik népszerű hazai gyógyfürdőnek jelenleg is van szaunaparkja, de az idén még megépítik Magyarország legnagyobb szaunaházát is.
Lifestyle
Sokan egy forintot sem tettek volna rá, hogy Jennifer Lopezt valaha egy sci-fi thrillerben fogják látni, de ez a nap is eljött. A Netflix új filmje hozza is a nézettséget.
Sztárok
Királyi elemzők szerint jelenleg pont ugyanaz zajlik a sussexi hercegi pár háza táján, mint annak idején Károly és Diana esetében.