Utazás

Már legalább 4300 halálos áldozata van a törökországi és szíriai földrengéseknek

A két országban összesen csaknem húszezer sérültről tudni.

Sokan rekedhettek az összeomlott épületek romjai alatt

Legalább 4300 halálos áldozatot követeltek a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések.

A szíriai egészségügyi minisztérium, valamint az ellenzéki fegyveresek uralta, északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet hétfő esti összesítése szerint legkevesebb 1300 halálos áldozat volt Szíriában. A szomszédos Törökország katasztrófavédelmi hatósága (AFAD) legfrissebb adatai szerint 1762-re nőtt a halottak száma. Kedd hajnalra a török hatóságok már 2921 áldozatról és 15 834 sérültről számoltak be, Szíriában pedig 1451 áldozatról és 3531 sérültről tudni, a számok azonban még most is folyamatosan nőnek.

A két országban tehát immáron csaknem 20 ezer sérültről tudni. Mindemellett a katasztrófa valós mértékét még nem lehet felbecsülni sem, mivel a hatóságok szerint számos ember rekedhetett a földmozgás során összeomlott épületek romjai alatt.

Az AFAD hétfőn további utórengésekre figyelmeztetett, melyek kedd hajnalban be is következtek. Ezek sem voltak épp kicsik, 5-ös, 6-os erősségűek is akadtak közöttük. A CNN Türk török hírtelevízió szerint a katasztrófavédelmi hatóság felszólította az érintett térségekben élő embereket, hogy tartsák magukat távol a megrongálódott épületektől. Több mint 5600 épület ugyanis már összeomlott. Szíriában több mint 200 házomlásól tudni.

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás déltájban egy 7,5 erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal is Kahramanmaras tartomány volt. Az AFAD szerint 185 utórengést jegyeztek fel.

(MTI/HVG.hu)

A legerősebb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as volt, erre évtizedek óta nem volt példa. A földmozgást Libanonban, Cipruson és Izraelben is érezték. Az áldozatok száma még mindig növekszik.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Egészség
Sajnos egyre többen küzdenek különféle ételallergiákkal, néhány közülük viszont egészen meglepő tüneteket is előidézhet.
Lifestyle
Te is olyan vagy, aki ha meglát egy pókot, sikítva kirohan a szobából, de minimum az ájulás szintű félelem és undor kerülget? Most megtudhatod, milyen üzenetet hordoznak a pókok, és a cikk elolvasása...
Fashion&Beauty
Mindannyian tudjuk, hogy az élelmiszerek egy bizonyos idő eltelte után megromlanak és az is természetes számunkra, hogy romlott ételt nem eszünk meg. De gondolkodtál már azon, vajon mennyi idő után...