Lifestyle

Ne ijedj meg! Az ország 667 különböző pontján bőgnek majd fel a szirénák hétfő délelőtt

A MoLaRi nevű szirénarendszer országos tesztjére kerül majd sor.

Technikai próba

Hétfőn délelőtt 11 órakor országosan tesztelik majd Magyarországon a MoLaRi nevű szirénarendszert, melynek segítségével a katasztrófavédelem gyorsan jelezhet a lakosságnak, ha baj történne.

A Belügyminisztérium egy országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszert üzemeltet. A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszeren időnként technikai próbát hajtanak végre, ilyen lesz majd a hétfő délelőtti teszt is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, hogy országszerte 667 lakossági riasztó-tájékoztató végponton bőgnek majd fel a szirénák 11 órakor.

A csökkentett üzemmódú (úgynevezett morgató) próba a következő fázisokból áll:

  • Elhangzik a "Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják. Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják." szöveges rész.
  • Ezután azonnal leadják a szirénajelzést, melynek első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzés hangzik el, majd a jel lefutása következik be. (A jelzést ide kattintva lehet meghallgatni.)
  • A szirénajelet követően ismét szövegesen, kétszer közlik, hogy a próbának vége.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében, valamint Budapesten építették ki.

Fotó: 123rf

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Home&Design
Bár olykor bonyolultnak tűnhetnek, bizony érdemes figyelemmel kísérni az újabbnál újabb belsőépítészeti trendeket, olykor ugyanis elképesztően zseni megoldásokra bukkanhatunk, amelyek segítségével...
Lifestyle
Sosincs túl késő leszokni a dohányzásról, ezt egy nemrégiben végzett kutatás is alátámasztja, mely szerint a dohányzás későbbi életkorban való elhagyása is évekkel megtoldhatja várható...
Fashion&Beauty
Olykor mindannyian szeretnénk luxushatást keltő ruhákban lépni az utcára. Mutatjuk, hogyan érheted el ezt anélkül, hogy a pénztárcád látná kárát!