Egészség

Tart még a tavaly októberben kapott covid elleni védőoltásunk hatása? Egyáltalán érdemes gyakran oltani magunkat?

Jakab Ferenc elárulta, szerinte milyen időközönként a legideálisabb a védőoltás.

Az évi egy emlékeztetőoltás a legideálisabb

Nem ajánlaná, hogy három-négy havonta beoltassuk magunkat a koronavírus ellen, mert nem tudjuk, hogy az immunrendszerünk miként fog erre reagálni – mondta az Infostartnak a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának igazgatója, Jakab Ferenc, aki azt is hozzátette, szerinte egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van a negyedik oltásra.

Azonban kiemelte, hogy az első három oltás megléte kritikus fontossággal bír a teljes védettség kialakítása szempontjából. A negyedik oltást a krónikus betegeknek és az idősebbeknek ajánlja, illetve azoknak, akik már régen kapták meg a harmadik oltást.

„Nem vagyok híve annak, hogy három-négyhavonta oltassuk magunkat, mert igazából nem tudjuk, hogy az immunrendszerünk pozitív vagy negatív irányban hogyan fog reagálni. Az évente egyszeri ismétlő oltás, mint ahogy az influenza esetében ez megtörténik, bőven elegendő lesz a tartós immunválasz és védekezés fenntartására”

– nyilatkozta az Infostartnak.

„Ezek az ismétlő oltások már csak emlékeztetők, egy kicsit felfrissítik az immunrendszert arra, hogy mi ellen is kell védekezni, és egy picit felkészíti az előttünk álló őszi-téli periódusra, amikor biztos, hogy emelkedni fog a fertőzésgyakoriság”

– mondta Jakab, aki szerint a tavaly októberi oltások még mindig adnak valamennyi védettséget.

Annak, aki tavaly októberben kapta meg a 3. oltást vagy akár idén januárban, azt javasolja, hogy szeptember-október környékén mindenféleképpen vegyen fel egy negyedik oltást, hiszen már elmúlt annyi idő, hogy a védettség kicsit megkophatott – írja a lap a virológus szavait, aki azonban a gyakori oltakozást még a rizikócsoportba tartozóknak sem javasolja.

Oktató kisfilmekkel, közérthető tájékoztatókkal, podcastokkal és webes orvosi kapcsolattartással könnyíti meg az új honlap a kismamák életét.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
A kollagén, mint a testünk fontos alkotóeleme, kiemelkedő szerepet játszik a bőr, csontok és ízületek egészségének megőrzésében. Kérdés viszont, hogy milyen formában is érdemes bevinni a kollagént...
Lifestyle
A körömrágás az egyik leggyakoribb rossz szokás, ráadásul roppant nehéz megszabadulni tőle. Ám szerencsére ez még nem jelenti azt, hogy ne léteznének olyan megoldások, melyek nagy segítséget...
Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.