Lifestyle

Cannes-ban debütál a Mariupolban megölt litván rendező utolsó filmje

A néhai Mantas Kvedaravicius alkotása átfogó képet ad arról, hogyan is teltek a mariupoli mindennapok az ukrajnai háború egyik legsötétebb időszakában.

Az ukrán kikötővárosban lelte halálát

A kedden kezdődő 75. cannes-i fesztiválon mutatják be az ukrajnai Mariupolban áprilisban megölt litván rendezőnek, Mantas Kvedaraviciusnak a helyszínen forgatott utolsó dokumentumfilmjét – írja az MTI.

A Mariupolis 2 címet viselő 1 óra 45 perces alkotás a bombázások alatt folytatódó életet mutatja be, és legalább annyira tragikus mint reménytelen képekkel teli – olvasható a szervezők csütörtökön kiadott közleményében. A litván rendezőt, a 2011-ben forgatott Barzakh, a 2016-ban készült Mariupolis és a 2019-es Parthenon alkotóját akkor ölték meg az orosz erők, amikor megpróbálta elhagyni az ukrajnai kikötővárost.

2022-ben visszatért Ukrajnába, a Donyeck-medencébe, a háború közepére, hogy találkozzon azokkal, akikről 2014-ben és 2015-ben forgatott. A halálát követően a producerei és a munkatársai mindent megtettek azért, hogy folytassák és átadják a munkáját, a világlátását, a filmjeit.

Fotó: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Lapozz, cikkünk nem ért véget!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A penész sok háztartásban problémát jelent, kevesen tudják csak viszont, hogy már néhány rendkívül hasznos növénnyel is kiirthatjuk otthonunkból.
Sztárok
Sarolta hercegnő és György herceg reggeli rutinja tulajdonképpen szinte semmiben sem különbözik más, velük egykorú iskolás szokásával, Katalin hercegnének és Vilmos hercegnek azonban olykor közbe...
Lifestyle
A legfrissebb kutatások új reményt hoznak az alvászavarokkal küzdők számára, egy eddig ismeretlen természetes megoldás formájában, melyhez mindössze egyetlen gyümölcsre lesz szükséged.