Lifestyle

Több száz bűntett maradt felderítetlen II. Erzsébet királynő palotáiban az elmúlt években

Veszélyben a királyi család? Erőszak, rablás, fegyverhasználat és drogok: a brit királyi palotákban és környékükön elkövetett bűncselekmények nagy részét sosem oldotta meg a rendőrség.

Bűntettek százai maradtak felderítetlenül

Összesen 470 bűncselekmény történt a Buckingham-palota, a Kensington-palota, a St. James's palota és a Clarence House területén vagy környékén 2019-2021 között a hivatalos statisztikák szerint, és ezek mindössze 1 százaléka zárult azzal, hogy valakit megvádoltak, megbüntettek vagy figyelmeztettek volna, 400 esetben pedig gyanúsított sem volt – ismerteti a londoni Metropolitan Police adatait az Infostart. A jelentések szerint több száz lopás, gyújtogatás és rongálás, betöréses lopás, rablás, fegyvertartás és személy elleni erőszakos bűncselekmény szerepel a paloták bűnlajstromában.

Dai Davies, a Scotland Yard korábbi, királyi védelemmel foglalkozó vezetője szerint a bűncselekmények száma megdöbbentő és ijesztő. „Ha a királyi családnál vagy annak közelében lehet lopni és egyéb incidenseket okozni, mit mond ez a jelenlegi biztonsági rendszerről? Ha ezek a bűncselekmények hatással vannak a királyi család személyes biztonságára, az nagyon aggasztana engem” – idézi a lap a szakembert. Ezek után érthető, hogy a hazalátogató Harry herceg nem érzi magát megfelelő biztonságban, és akár fizetni is hajlandó lenne a megfelelő rendőri védelemért.

A Sky News közhasznú adatigénylés keretében kérte ki a 2019-2021 között elkövetett bűncselekmények listáját: a rendőrség nemzetbiztonsági és bűnüldözési okokra hivatkozva megtagadta az információk egy részének átadását, beleértve azt is, hogy az egyes helyszíneken milyen bűncselekményeket jelentettek, és hogy a bűncselekmények a területen belül vagy közvetlenül azon kívül történtek. Annyi viszont kiderül a kiadott adatokból, hogy 2019-ben összesen 383 bűncselekményt regisztráltak, aztán a koronavírus-világjárvány idején jelentősen visszaesett az esetek száma. 2020-ban 64, 2021-ben pedig 23 bűncselekményt jelentettek.

Az esetek megoszlása a következő:

  • Lopás – 380
  • Fegyverbirtoklás – 25
  • Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények – 17
  • Gyújtogatás és rongálás – 15
  • Személy elleni erőszak – 15
  • Közrend elleni bűncselekmények – 8
  • Rablás – 7
  • Betöréses lopás – 1
  • Gépjárművel kapcsolatos bűncselekmények – 1
  • Különféle társadalom elleni bűncselekmények – 1

Cikkünk folytatódik, néhány konkrét esetet is bemutatunk - lapozz!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Mióta kiderült, hogy rákkal kezelik, III. Károly tudatosan kerüli a nyilvánosságot. Most viszont jön a nagy visszatérés, amiben titkon mindenki reménykedett.
Utazás
Mutatjuk, milyen időjárás vár ránk április utolsó, illetve május első napjaiban.
Lifestyle
A fogyókúrák és diéták világa mindig is kihívást jelentett azoknak, akik egészségesen szeretnének élni és testsúlyukat kontrollálni. Egy friss kutatás azonban érdekes perspektívát kínál a reggeli...