Sztárok

Különös dolog derült ki Csukás Istvánról: a nagy meseíró egyik szenvedélyéről rántotta le a leplet Szakonyi Károly

Generációk nőttek fel Csukás István meséin, melyeket kicsik és nagyok egyaránt kedvelnek és olvasnak a mai napig. Hogy milyen volt magánemberként hazánk egyik legismertebb meseírója, az most egy sorozatból derült ki.

A nagy meseíró

Csukás István életében az hozta a döntő fordulatot, amikor a Magyar Rádió egy diákköltők részére meghirdetett pályázatára az egyik barátja beküldte néhány versét – az irományokkal első helyezést írt el, ekkortájt fogalmazódott meg a 17 éves Csukásban, hogy költő akar lenni. Ez végül meg is valósult, habár az ország sokkal inkább íróként ismeri a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas Istvánt, aki pályafutása alatt olyan mesefigurákat teremtett meg a gyerekek számára, mint például Süsü, a sárkány, Mirr-Murr vagy éppen Pom Pom. A költő és író végül egy csodálatos karrier után 83 évesen, 2020 februárjában hunyt el – halála után két évvel most végre kiderült, mi volt a meseóriás egyik nagy szenvedélye, amelynek hobbiszinten hódolt a mindennapok során.

Lapozz a részletekért!

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Ryan Reynolds és Blake Lively Budapesten lesz egy jó darabig, de igazából olyan, mintha itt sem lennének, annyira szigorú szabályokat vezettek be.
Sztárok
Tom Quinn királyi szakértő szerint a sussexi hercegi pár Nigériából üzent a palotának, kiváltképp Károlynak, aki eddig még nem reagált Harry és Meghan "királyi körútra".
Utazás
Egy nőnek ötnapos családi nyaralást tervez az édesanyja, a gond csak ott kezdődik, hogy erre az exét is meghívta. Ennél kínosabb nem is lehetne a szituáció.