Egészség

Fájdalmas visszér? Természetes megoldások, amikre nem is gondolnál

A főként lábon jelentkező kékes, kidudorodó visszerek nem csak csúnyák, de sok esetben fájdalmasak is. Ha azonban kellőképpen odafigyelünk, a sebészi beavatkozás a legtöbb esetben könnyen elkerülhető, mutatjuk, hogyan!

Mi is az a visszértágulat?

A visszerek vagy más néven vénák olyan gyűjtőerek, amelyeken keresztül a vér a szövetektől a szívhez áramlik. A billentyűk meggyengülésekor vagy rossz zárásakor a vér visszafelé áramlik és összegyűlik, ami az ér kidudorodásához vezet. A kacskaringós, kékeslila erek rendszerint a lábszáron, a térdhajlatban vagy a combon tűnnek fel. Az enyhe kellemetlenséget jelentő visszér azonban lábfájással vagy bokaduzzadással is járhat, sőt a bőr pikkelyesedéséért és viszketéséért is felelhet.

Az okok

A genetika és a hormonális tényezők meghatározóak e betegség kialakulásakor. A visszér nem csak öröklődik, de azt is tudni kell róla, hogy nők esetében négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál. A túlsúly és a terhesség is előidézhetik a kellemetlenséget, mivel ilyenkor is nehezül a vér visszaáramlása a szívbe, illetve várandósságkor az érfalak is gyengülnek. A visszértágulat előfordulási valószínűségét fokozza, ha valaki sokat áll, keresztbe tett lábbal ül vagy az életmódja mozgásszegény. A májzsugorban és szívelégtelenségben szenvedő betegek is nagy valószínűséggel szenvednek ettől a problémától.

visszeres láb

Természetes segítség

A visszérbetegség sokak életét megnehezíti (hazánkban népbetegségnek számít), ezért fontos, hogy időben kezeljük a panaszokat. Szerencsére számos természetes megoldás is létezik, bizonyos gyógynövények és antioxidánsok ugyanis hatékony segítséget nyújthatnak a visszér okozta panaszok kezelésében, de akár megelőzésre is használhatjuk őket:

  • Diozmin: Leginkább a citrusfélékből vonják ki, de nagy mennyiségben található a lóherében és az izsópban is. A flavonoidok közé tartozik, tehát erős antioxidáns hatású. A vénák krónikus megbetegedései esetén használják, így alkalmas többek között a seprűvénák, lábdagadás, nehézláb-érzés, sőt a vénás eredetű fekélyek kezelésére is.
    _
  • Rezveratrol: Elsősorban a vörös szőlőfélék héjában (és így a vörösborban) megtalálható polifenol, amely szintén erős antioxidáns. Erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, emellett a keringési rendszerre is jótékony hatással bír, ugyanis csökkenti a magas vérnyomást és megakadályozza az érfalak kóros tágulását.
    _
  • Vadgesztenye: A népi gyógyászatban régóta használt gyógynövény visszerekre és keringési panaszokra. Legfontosabb hatóanyaga a termésből kivont eszcin érszűkítő, gyulladáscsökkentő, és a vénák tónusát fokozó hatású, míg a kéregből kinyert eszkulin növeli a hajszálerek ellenállóságát.

vadgesztenye, visszér

  • Ázsiai gázló (tigrisfű, gotu kola): Ahogy neve is sejteti, Ázsiában elterjedt növény, amelynek keringési rendszerre gyakorolt jótékony hatását számos kutatás bizonyítja. Javítja a nyirokrendszer működését és az erek általános állapotát, ezáltal a végtagokban jelentkező vizesedést, az értágulatok kialakulását és a fekélyesedést is hatékonyan előzi meg. Kialakulásuk esetén csökkenti a tünetekkel járó kellemetlenségeket.
    _
  • Szúrós csodabogyó: Egész Európában és Ázsiában elterjedt, Magyarországon védetté nyilvánított gyógynövény, amelyet régóta használnak visszeres problémák kezelésére. Fő hatóanyagai a ruszkogeninek, melyek érszűkítő és gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért kitűnően alkalmazható a visszerek okozta érgörcsök, bőrviszketés, nehézláb-érzés kezelésére.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az érgyulladás jele lehet, ha a visszértágulat környéke egyre vörösebbé válik. Mivel a felületes visszér gyulladása szinte mindig rögösödéssel, a felületes véna trombózisával jár együtt, ezért ebben az esetben mindenképp forduljunk szakemberhez. Akkor is keressük fel orvosunkat, ha a lábfájdalom miatt egyre nehezebben járunk, elszíneződött vagy hámlik a bőrünk, esetleg sebesedik a visszér környéke.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Sydney Sweeney nevét idehaza is egyre többen ismerik már, de színészi pályafutásával talán nem is kell tisztában lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, egy igazán gyönyörű nőről van szó, aki a tudomány...
Sztárok
Jákob Zoltán és Erdélyi Mónika között elég erős barátság alakult ki az elmúlt időszakban. A milliárdos most egy merész fogadást is bevállalt!
Sztárok
Harry május 8-án Londonba érkezik, arra azonban egyre kevesebb az esély, hogy a királyi család tagjaival találkozik majd - Kamilla például kifejezetten nem vevő a herceg társaságára.