Utazás

Az évszázad végére teljesen eltűnhet a hó hazánk egyes területeiről

A 21. század végére kétharmaddal csökkenhet, és évi 5 nap alá mehet országos átlagban a havas napok száma. Ez akár azt is jelentheti, hogy egyes országrészekben akár évekig nem lesz jelentős havazás.

Búcsút inthetünk a hótakarónak?

Századunk végére kétharmaddal csökkenhet, és évi 5 nap alá mehet országos átlagban a havas napok száma. A területi eloszlás változékonysága miatt ez azt is jelentheti, hogy egyes országrészekben akár évekig nem lesz jelentős havazás - írja újonnan megjelentetett átfogó tanulmányában a Másfélfok.

A havazások a 2011-2020 évtizedet megelőzően országos éves átlagban, közel változatlanul, 14-15 nap körül voltak, azonban ez napjainkra 11 napra csökkent. A legtöbb havas napunk általában észak-északkeleten fordul elő, ugyanakkor itt történt a legnagyobb mértékű változás is az elmúlt 40 év alatt az ország északi-északkeleti részén jelentősen, a harmadával csökkent a havas napok száma, azonban a nagy évek közötti változékonyság miatt csak kis területre korlátozódik a statisztikai értelemben is igazolható szignifikáns változás. Ezzel szemben délen alig történt változás - teszik hozzá.

Az elmúlt 60 évben legfeljebb csak az utóbbi 10 évben támasztják alá a számok azt a szubjektív észlelést, miszerint kevesebbszer fordul elő havazás, illetve nagy havazás is.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Sztárok
A tavaly hatalmas sikert aratott, telt házas arénakoncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence 2024. december 7-én ismét az MVM Dome színpadán kápráztatja el közönségét.
Lifestyle
A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem szakértői – írja az MTI az intézmény közleménye alapján.
Utazás
2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.