Nyolc magyarból lehet űrhajós, többségük nő

Lezárult az Európai Űrügynökség új űrhajósosztályába való jelentkezés első köre, a második fordulóba 1361-en jutottak be, köztük nyolc magyar. Nekik még megvan az esélyük arra, hogy még idén elkezdhessék űrhajós karrierjüket.

Nyolc magyar esélyes még arra, hogy űrhajós legyen

Sok szempontból történelmi időket élünk, például több mint egy évtizede most volt az első alkalom, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) új űrhajósokat keresett. Januárban be is jelentették, hogy a felhívásra csaknem 22 523-an jelentkeztek, az érdeklődők közül pedig 1361-en kerültek be a következő pályázati fordulóba, melyen négyen, legfeljebb hatan juthatnak tovább.

A Portfolio most az RTL Klub információra hivatkozva megírta: a szerencsések között van nyolc magyar űrhajós-jelölt is, többségben nők. A portál beszámolója szerint az érvényes űrhajóspályázatok legtöbbje Franciaországból (7087), majd Németországból (3695) és az Egyesült Királyságból (2000) érkezett. Az ESA összesítése szerint Magyarországról 149-en jelentkeztek, 115 férfi és 34 nő, közülük jutott be az öt nő és három férfi a második körbe.

Az űrügynökség korábbi tájékoztatása szerint a jelölteknek most a kognitív, technikai és mozgáskoordinációs képességeit fogják vizsgálni, továbbá személyiségtesztet kell kitölteniük. A következő lépések között egyéni és csoportos pszichológiai beszélgetések és tesztek is szerepelnek, majd orvosi vizsgálatot végeznek.

Az ESA új űrhajósai az ügynökség állandó alkalmazottjaiként fognak részt venni az európai űrmissziókban. A legfeljebb hat új állandó tag mellett a szervezet további húsz tartalék űrhajóst is keres. A tartalékállományába az ESA kifejezetten bizonyos fokú testi fogyatékossággal élő jelentkezőket kíván felvenni Parastronaut nevű programja keretében. A fizikai fogyatékossággal élők számára is nyitott pályázatra 257-en jelentkeztek, közülük 27-en jutottak be a második körbe.

Az ESA 2022 őszén tervezi annak bejelentését, hogy kik kezdhetik meg az űrhajós karrierjüket.

Két, komoly feladattal rendelkező szerv, de azért néha az Országos Meteorológiai Szolgálat és a magyar rendőrség is megengedhet magának egy kis poénkodást. Csütörtökön az Instagramon küldtek egymásnak humoros üzenetet.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak