Utazás

Különleges relikviákra bukkantak a Veszprémi Érsekség alagsorában

A múlt egy darabjára bukkantak a Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában zajló ásatáson. A középkori sírok feltárásakor bukkantak a feltehetőleg az első világháborúból származó eszközökre.

Elásott fegyvereket és lőszereket találtak

Középkori sírok feltárásakor elásott fegyvereket és lőszereket találtak a Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában zajló ásatáson a Magyar Nemzeti Múzeum régészei – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede pénteken a Facebook-oldalán. A feltételezések szerint az eszközök az első világháborúból származnak.

A tűzszerész alakulat egy altisztje a helyszínen megállapította, hogy három 1893 mintájú Mannlicher karabély fém darabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres karabélylőszerek kerültek elő. A hatvan darab lövedéket újságpapírba csomagolták – közölték.

Azt írták: a lapok elmállottak, így azokon már nem lehet összefüggő szövegrészeket olvasni. A talált fegyverek csomagolásán viszont most is jól látható Tisza István egykori miniszterelnök neve. Így azt valószínűsítik, hogy legkésőbb az első világháború végének környékén ásták el a puskákat a lövedékekkel a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjében, vagyis több mint száz évet voltak a földben az eszközök – emelték ki.

Az erősen korrodált karabély maradványokat és lőszereket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították. Egyelőre vizsgálják, hogy van-e köztük restaurálható darab.

A relikviákról készült képeket a tűzszerészet Facebook-posztjában is közzétették, további fotók pedig a Veszprémi Érsekség Facebook-oldalán találhatók.

Túlélte a történelem eddigi viharait a 793-ban nyílt fogadó, de a koronavírus miatt most mégis kénytelen bezárni kapuit a patinás ivó. A döntés nagy felháborodást keltett, sokan az újranyitásban bíznak.

Leadfotó: facebook.com/veszpremiersekseg

Oldalak

Utazás
Utazás
A most felfedezett minták nagyjából kétszer olyan idősek, mint a korábbi rekordtartó - árulta el a Cambridge-i Egyetem egyik munkatársa.
Fashion&Beauty
A hajápolásra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ugyanis kárt tehetünk a hajunkban, ha nem foglalkozunk vele. Lefekvés előtt is érdemes néhány dologra odafigyelni.
Utazás
Dr. Kovács Erik éghajlatkutató, klimatológus, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója friss elemzésében arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e esély Magyarországon fehér karácsonyra 2022-ben.