Gondoltad volna? A véletlennek köszönhető a világ legfinomabb csokija

Elég volt egy apró "hiba" és megtörtént a csoda, ami manapság már a védejegyét adja a világ egyik legkedveltebb csokoládé márkájának. Jöhet egy kics csoki történelem? Olvass tovább!

Kr.e. 3500

Ha teljesen a kezdetekig akarunk visszanyúlni, akkor Kr.e. 3500-ig utazunk, ugyanis állítólag ekkor használták fel először a kakaóbabot a Mayo-Chinchipe kultúrában az ecuadori Santa Ana (La Florida) városában. A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként is használták. Az első igazolt feljegyzések szerint viszont az aztékok „cacahuatl”-ból, azaz kakaóbabból készített „xocolatl”(keserűvíz) nevű ősi italát a Mexikót meghódító spanyol Hernando Cortez fedezte fel Európa számára 1519-ben. A megpörkölt, héjától megtisztított kakaóbabot megőrölték, puha tésztává gyúrták, hideg vízzel habosra keverték és fűszerekkel, később cukorral édesítették. Franciaországba 1615 körül érkezett, III. Fülöp spanyol király leánya, Ausztriai Anna hozományával. Pályafutását itt gyógyszerként kezdte, patikusok készítették el és frissítő, erősítő szerként ajánlották. Reggeli és társasági italként XIV. Lajos udvarában talált igazi otthonra. A hódításairól híres Casanova a forró csokoládét például a szerelem elixírjének nevezte, és többre tartotta a pezsgőnél is.

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

csokoládé, csoki, lindt, véletlen, történet, történelem, kakaó, kakaóbab

A szilárd étcsokoládé viszont már a 19. század találmánya. Formája kezdetben hengeres volt, ezért az ördög szarvának is nevezték. Gyártásának egy holland vegyész, Conraad Van Houten adott lendületet 1828-ban a kakaópor és a kakaóbabból sajtolt kakaóvaj előállításával. A kakaómassza, kakaóvaj, cukor, fűszerek és ízesítők összedolgozásán alapuló gyári technológia a gőzgépek munkába állításával teljesedett ki, melyet a svájciak fejlesztettek tovább: 1875-ben Henri Nestlé és Daniel Peter összeházasította a csokoládét a tejporral, ennek köszönhetően pedig megszületett a tejcsokoládé. Négy évvel később Rodolphe Lindt egy véletlennek köszönhetően bevezette a konsírozás műveletét, amitől a csokoládé krémessé vált. Na de mi is történt itt pontosan? Lapozz és mutatjuk!

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Leadfotó/Fotó: 123rf.com, Forrás: wikipedia, bonbonetti.hu

Oldalak

Lifestyle
A téli hónapokban kevés dolog esik olyan jól, mint egy forró, gőzölgő krémleves, amely egyszerre melenget, táplál és kényeztet. Most eláruljuk, mi az istenien finom és selymes levesek titkos...
Lifestyle
A 17. században már Európában is elterjedt, sőt hétköznapi szokásnak számított, hogy a férfiak magas sarkú cipőt hordtak, de vajon honnan ered ez a trend, és milyen praktikus célokat szolgált a...
Sztárok
A brit királyi családban folyamatosan változnak a belső erőviszonyok, különösen Kamilla királyné és Katalin hercegné kapcsolata. Az utóbbi időben több olyan pletyka is napvilágot látott, melyek...
Utazás
Örvendetes, hogy a világ legélhetőbb és legbiztonságosabb városainak listáján kizárólag európai helyszínek szerepelnek.
Sztárok
A Micsoda nő! sztárja őszintén vallott arról, milyen érzés még ma is férfiak uralta világban dolgozni és hogyan változtatta meg az anyaság a karrierjét.
Sztárok
A napokban elhunyt Balázs Péter hosszú évekig irányította a szolnoki Szigligeti Színházat, de a nagyközönség egy jelentős része inkább szórakoztató kabarétréfái, na meg legendássá vált...