Sztárok

76 évesen elhunyt az első magyar tinisztár - a táncdalfesztiválok csillagaként tartották számon

Ambrus Kyri a hatvanas években táncdalénekesnőként vált ismertté, később pedig a Magyar Rádió zenei szerkesztőjeként dolgozott.

A magyar Rita Pavonénak tartották

Hetvenhat esztendős korában elhunyt Ambrus Kyri, az első magyar tinisztár, a hatvanas évek közismert és sokak által szeretett táncdalénekesnője - olvasható a Facebookon. A szomorú hírt később a Borsnak erősítette meg az egykori zenei előadó egyik ismerőse. A híresség Ambrus Margit néven látta meg a napvilágot 1945-ben, és 1961-ben, egy nyilvános hangverseny alkalmával fedezte fel tehetségét az Országos Rendező Iroda egyik munkatársa.

Ambrus Kyri később ezekkel a szavakkal idézte fel művészi karrierje kezdeteit: "Minden csupa véletlen. Véletlenül meghallgattak a hanglemezgyárban, és nem véletlenül elkergettek a rádióból… Üvöltő dervisekre nincs szükség – mondták. Aztán véletlenül mégis behívtak. És a sok véletlen után 1964-ben működési engedélyt kaptam. Profi lettem."

Lemezei angol és olasz nyelven is megjelentek. Gyereksztárként lendületes, sugárzó stílusról tett tanúbizonyságot, sokan már ekkor a magyar Rita Pavonénak tartották. Slágereivel (Ilyen a twist; Nem híres dzsesszénekes; Elment a papa, mama; Fehér házikó) emlékezetes sikereket aratott, többször duettezett Aradszky Lászlóval is (Állatkerti séta, Bombajó).

Szinte valamennyi Táncdalfesztiválon indult, leszámítva az utolsó, 1972-es alkalmat. A hetvenes években abbahagyta az éneklést, a szórakoztatóipartól azonban nem vonult vissza teljesen. 1982-ben Tarr Béla Panelkapcsolat című kultuszfilmjében tűnt fel, önmagát alakította a vásznon. Egyetlen nagylemeze 1983-ban debütált. Később a Magyar Rádió műsorvezetőjeként kezdett dolgozni. 1993-ban aztán az intézménynél leépítési hullám kezdődött, melynek ő is áldozatául esett.

Ambrus Kyri 76 évesen távozott az élők sorából.

Leadfotó: facebook.com

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.
Sztárok
Különleges végső nyughelyet választottak Vágó Istvánnak. A szerettei úgy döntöttek, hogy nem akarnak számára nyilvános sírhelyet.
Sztárok
Anne Hathaway ma már sikert sikerre halmoz, volt idő azonban, amikor korántsem alakultak számára könnyen a dolgok – a színésznő nemrég bővebben is beszélt múltbeli megpróbáltatásairól egy interjúban.